top of page

ASCO: Догляд за особами, хворими на рак, під час пандемії COVID-19

Оновлено: 8 квіт. 2020 р.

Американське товариство клінічної онкології (ASCO) видало нові рекомендації щодо догляду за хворими на рак під час спалаху COVID-19.



АSCO запропонувало своїм членам поставити запитання про проблеми, які вони можуть виникнути під час лікування хворих на рак у контексті пандемії коронавірусу ➡️ https://cutt.ly/etcShvB


В даний час доступні обмежені клінічні дані щодо раку, і інформація доповнюється. Наступна інформація ґрунтується на доказах, зібраних за допомогою пошукових запитів медичної літератури PubMed, пошуку відповідних веб-сайтів з інформацією про інфекційні захворювання (CDC, WHO, IDSA тощо) та даних, наданих клінічними онкологами та фахівцями-інфекціоністами. ASCO оновлюватиме цю інформацію по мірі появи нових запитань та появи доказів.


ℹ️ Догляд за пацієнтами:

Як на догляд за хворими на рак впливає пандемія COVID-19, що триває?


ℹ️ ДАНІ: Які поточні дані щодо догляду за хворими на рак та COVID-19? Чи частіше хворі на рак заражаються? У них більше ускладнень?


CDC постійно оновлює свою інформацію про COVID-19. Для найсучаснішої загальної інформації про вірус та епідемію найкращим джерелом інформації є CDC .


На цей час можна було визначити лише один опублікований детальний звіт, який порівнює перебіг хвороби COVID-19 у хворих на рак ( Liang et al, Lancet Oncol ). У цьому документі, що повідомляє про потенційну когорту з 1571 пацієнта із COVID-19, 18 з яких раніше мали рак в анамнезі, було вказано, що пацієнти з раком в анамнезі мали більший рівень захворюваності та ускладнень порівняно з іншими пацієнтами.


Немає доказів щодо догляду за пацієнтами з будь-якою специфічною гістологією (наприклад, молочна залоза, легені), терапією (наприклад, імунотерапією, інгібіторами тирозинкінази) або субпопуляцією хворих на рак (наприклад, дітей, людей похилого віку). Оскільки додаткові докази стануть доступними, ASCO оновить ці дані.


ℹ️ ЗАГАЛЬНИЙ ДОГЛЯД: Які рекомендації щодо загального догляду за хворими на рак?


ASCO закликає всіх, хто доглядає за хворими на рак, дотримуватися існуючих інструкцій CDС ➡️ https://cutt.ly/5tcSxAM


На додаток до загальних рекомендацій CDC, можна враховувати наступні моменти практики:


✔️ Пацієнтів слід поінформувати про симптоми COVID-19 та навчити правильному миттю рук, гігієні та мінімізації впливу контактів з хворими та великих натовпів.

✔️ Наразі жодних особливих вказівок щодо використання масок у пацієнтів з онкологічними захворюваннями не опубліковано. Пацієнтам та клініцистам рекомендують дотримуватися загальних рекомендацій щодо носіння масок . Немає вказівок чи доказів, які б свідчили про необхідність використання масок N95.

✔️ Для хворих на рак з лихоманкою або іншими симптомами інфекції слід проводити комплексне оцінювання, як це відповідає звичайній медичній практиці.


ℹ️ ТЕСТУВАННЯ ДЛЯ COVID-19: Яка інформація доступна при тестуванні на COVID-19?


Немає конкретних вказівок щодо тестування на COVID-19 у хворих на рак. Необхідно дотримуватися місцевих та державних директив охорони здоров'я та вказівок щодо того, хто повинен проходити тестування та як слід проводити тести.


ℹ️ ХІРУРГІЯ: Чи можливо/необхідно скасовувати або відкладати операцію?


У настановах США CDC для медичних установ передбачається , що планові хірургічні операції в стаціонарах будуть перенесені, якщо це можливо. Однак клініцистам та пацієнтам потрібно буде зробити індивідуальні визначення, виходячи з потенційних наслідків затримки необхідної операції, пов’язаної з раком; у багатьох випадках ці операції не можна вважати плановими.


ℹ️ ІМУНОСУПРЕСИВНА ТЕРАПІЯ: Чи необхідно імуносупресивну терапію (крім алогенної трансплантації стовбурових клітин) припинити, затримати або перервати?


На даний момент немає жодних прямих доказів, які б підтверджували зміну або відмову від хіміотерапії чи імунотерапії у хворих на рак. Тому не рекомендується припиняти протиракову або імуносупресивну терапію. Баланс потенційних шкідливих наслідків, які можуть бути спричинені затримкою або перериванням лікування, порівняно з потенційними вигодами від можливого запобігання або затримки зараження COVID-19, є дуже невизначеним. Клінічні рішення повинні бути індивідуалізованими, які враховують такі фактори, як ризик рецидиву раку, якщо терапія затягується, змінюється або переривається; кількість отриманих циклів терапії та толерантність пацієнта до лікування.


Однак слід враховувати наступні моменти практики:


✔️ Для пацієнтів з глибокою ремісією, які отримують підтримуючу терапію, припинення хіміотерапії може бути варіантом.

✔️ Деякі пацієнти можуть перейти на хіміотерапію з внутрішньовенних інфузій на оральну терапію, що зменшило б частоту відвідування клініки, але вимагало б більшої пильності з боку медичної команди, щоб переконатися, що пацієнти правильно приймають ліки.

✔️ Рішення про зміну або відмову від хіміотерапії повинні включати врахування показань до хіміотерапії та цілей лікування, а також того, де пацієнт перебуває на лікувальному курсі та відповіді на лікування. Наприклад, оцінка ризику / користі для проходження хіміотерапії у пацієнтів з нелікованим поширеним дрібноклітинним раком легені відрізняється від оцінок для пацієнтів, які отримували пеметрексед для метастатичного NSCLC.

✔️ Якщо місцева епідемічна ситуація впливає на певний онкологічний заклад, можливий варіант перерви на хіміотерапію на два тижні, влаштування інфузії в незараженому відділенні або організацію лікування в іншому закладі, на який не постраждав.

✔️ Поміркуйте, чи домашнє вливання хіміотерапевтичних препаратів медично та логістично можливо для пацієнта, медичного колективу та доглядачів.

✔️ У деяких умовах затримка або зміна лікування може становити більш високий ризик порушеного контролю захворювань та довготривалого виживання, ніж в інших.

✔️ Засоби профілактики, які використовуються в режимах хіміотерапії з високим ризиком, а також профілактичні антибіотики можуть мати потенційну цінність для підтримки загального здоров’я пацієнта та роблять їх менш вразливими до потенційних ускладнень COVID-19.

✔️ У випадках, коли абсолютна користь ад'ювантної хіміотерапії може бути зовсім невеликою, і коли доступні неімуносупресивні варіанти (наприклад, гормональна терапія при ЕР + рак молочної залози на ранній стадії), ризик зараження COVID-19 може розглядатися як додатковий фактор розгляду різних варіантів, доступних пацієнту.


ℹ️ ТРАНСПЛАНТАЦІЯ ГЕМОПОЕТИЧНИХ СТОВБУРОВИХ КЛІТИН: Чи може / чи повинна затримка алогенної трансплантації стовбурових клітин затягуватися?


У деяких випадках із залученням пацієнтів з високим ризиком захворювання на COVID-19 відстрочка запланованого алогенногї ткм може бути розумною, особливо якщо злоякісність пацієнта контролюється звичайним методом лікування. Доки не будуть доступні інші дані, клініцистам рекомендується дотримуватися рекомендацій, наданих Американським товариством трансплантації та клітинної терапії (ASTCT) ; та рекомендації Європейського товариства з трансплантації крові та мозку (EBMT) щодо трансплантації стовбурових клітин.

Можна враховувати такі моменти практики:


✔️ Можливо, доцільно перевірити потенційних донорів на COVID-19 навіть за відсутності доказів передачі шляхом переливання крові.

✔️ Як загальна застереження, може знадобитися обмеження контакту з іншими особами після трансплантації.


ℹ️ ПРОФІЛАКТИЧНА АНТИВІРУСНА ТЕРАПІЯ: Чи слід проводити профілактичну противірусну терапію?


Наразі немає жодних доказів або опублікованих вказівок щодо застосування профілактичної противірусної терапії для COVID-19 у пацієнтів, що страждають на імунну хворобу. Це активний напрямок досліджень, і докази можуть бути доступні в будь-який час. Профілактичну противірусну терапію, спрямовану на інші вірусні інфекції, слід продовжувати відповідно до стандартних клінічних вказівок та інституційної практики. Таміфлю не має підтвердження ефективності при лікуванні COVID-19. ASCO знає, що клінічні випробування тривають або були коротко опубліковані щодо використання потенційних противірусних препаратів (наприклад, хлорохін, ремдезівір, лопінавір), але на сьогоднішній день жодне з цих випробувань не було проведено для пацієнтів з раком.


ℹ️ ІНШІ ТЕРАПІЇ: Чи існують інші методи терапії, які слід відкласти, перервати або припинити?


Наразі ASCO не може надати конкретних рекомендацій щодо будь-якої іншої форми терапії раку. Як тільки з'явиться, ця інформація оновлюватиметься. Однак загалом, будь-яке рішення про відкладення, припинення або зміну необхідної системної терапії раку повинно враховувати загальні цілі лікування, ризики прогресування раку, якщо лікування буде відкладено або перервано, толерантність пацієнта до лікування та загальний медичний стан пацієнта. Кожне рішення вимагає індивідуалізованої оцінки ризику та користі.


ℹ️ СКРИНІНГИ: Чи слід продовжувати рекомендовані заходи щодо скринінгу раку (наприклад, скринінгова мамографія)?


Для збереження ресурсів системи охорони здоров’я та зменшення контакту пацієнта з медичними закладами ASCO рекомендує на деякий період відкласти процедури обстеження на рак, які вимагають відвідування клініки / центру, таких як скринінг-мамографія та колоноскопія. Командам клінічної допомоги рекомендується ретельно зважувати ризики та переваги від проведення планових процедур, таких як скринінгові процедури, на даний момент.


Підготувала співзасновниця ГО "Афіна. Жінки проти раку" Вікторія Романюк.


61 перегляд0 коментарів
bottom of page