top of page

Алгоритм дій, якщо у вас вимагають гроши за медичну допомогу

Оновлено: 25 серп. 2022 р.

Іван Черненко – лікар-анестезіолог Центральної районної лікарні міста Роздільна на Одещині. Мріяв стати вченим, винаходити ліки від усіх хвороб. Натомість обрав професію лікаря і тепер щодня не лише рятує життя, а й намагається доносити до людей основи доказової медицини. А хтось із вас напевно вже читав його книгу про будні медиків «Сміх в кінці тунелю. Нотатки українського анестезіолога».


З дозволу Івана Черненка ми ділимось дописом з його Facebook-сторінки про те, що робити, якщо у вас вимагають гроші за медичну допомогу

"Отже, порада, що робити, якщо у вас вимагають гроші за медичну допомогу.

Алгоритм дій буде залежати від невідкладності стану.

Варіант 1 - невідкладний стан.

Умовно це інсульт/інфаркт/перетоніт/інша гостра хірургічна або терапевтична патологія. Ви звертаєтесь до лікарні, а вам з порогу озвучують суму.


1) просити гроші до надання допомоги - кримінальна відповідальність. Відмовити в невідкладній допомозі вам не можуть. Якщо відмовляють, попросіть надати письмову справку(є відповідна форма в приймальному відділенні), про те що немає показань до госпіталізації. Зазвичай цього достатньо, аби лікар передумав. Та це вкрай поодинокі випадки, не плутайте з тими, коли показань дійсно немає, але ви вважаєте, що вони є. Подібна справка/заключення спеціаліста є захист, як пацієнта, так і лікаря. Тому колеги раджу їх надавати, пацієнтам раджу їх вимагати.

2) і так у вас просять гроші за невідкладну операцію чи ще щось там, просто не платіть. Так і кажіть грошей таких не маю. Або спитайте "Чи не покриває цю послугу НСЗУ?" . Увімкніть "дурня", я просто спитати. Зверніться з тим же питанням до головного лікаря, гарячу лінію 16-77, чи дійсно ви маєте платити? 99% що після цього вас більше про гроші не питатимуть.

3) просять гроші після наданої допомоги. Це вже ваш вибір, хочте "дякуйте", хочте "не дякуйте". Ногами гроші вибивати не будуть, виписку дадуть. Якщо розповідають казочки про "ми не дамо виписку", знову до головного лікаря. Це ваше право отримати виписку.

4) не скандальте, не за яких умов. Це ваша зброя - спокій. Якщо переведете в площину ругані наврят чогось доб'єтесь. Це доречі стосується як лікарів, так і пацієнтів. Якщо щось не зрозуміло, краще подзвонити на гарячу лінію і запитати. В цілому вся невідкладна допомога покривається НСЗУ, як і базові ліки. Кожен хто розповідає, що не покривається, або відверто бреше, або некомпетентний менеджер.


Варіант 2 - допомога планова.

Наприклад, вам планово треба видалити жовчний міхур(холецистектомія), або інша операція. Лікар озвучує таксу до операції

1) візьміть направлення у сімейного лікаря, або хірурга, який направив

2) можна звісно не платити, знову ж таки піти до головного лікаря, в більшості випадків прооперують безкоштовно. В деяких випадках почнуть казати, мовляв купують за власні кошти розхідні матеріали. І це буде правдою. Як наприклад, металеві конструкції купують травматологи самі зазвичай. Тут нічого не зробиш, якщо мова про травматологію, метал треба буде сплатити. Просіть чек, або накладну, або адресу де купити цю конструкцію.

3) якщо все ж відмовляють і далі, звісно можна поскаржитись, але наврят буде толк. Дієвіше наказати гривнею, і просто обрати інший заклад, де дійсно безкоштовно, або дешевше. Вибір є завжди.


Але і планова допомога, хірургічні операції теж покриваються НСЗУ. Тому ви не маєте платити за "роботу", якщо не хочете.

Зараз програма медичних гарантій покриває більшість медпослуг.

Але я можу з 99% ймовірністю запевнити вас, що якість меддопомоги не залежить від того сплатили чи не сплатили. Взагалі не залежить. Але якщо лікар вимагає до процедури гроші, я б радив знайти іншого.

Тому що просити "за роботу" до - це зневажати себе і пацієнта.


Щодо витратних матеріалів і ліків це інша історія.

Додам. Якщо ж ви хочете оперуватися у конкретного лікаря, лікарні і т.д., тобто це договірна маніпуляція, то так ви ймовірно будете платити. Раджу перестати домовлятися."


Сподіваємось поради лікаря будуть вам корисні!

76 переглядів0 коментарів
bottom of page