top of page

Богдан - про свій шлях до ремісії

Оновлено: 8 трав.

Ми не часто пишемо на нашій сторінці про онкопацієнтів-чоловіків, і не тому, що вони рідше, ніж жінки, хворіють на рак. На жаль, більшість чоловіків не дуже охоче діляться своїм досвідом. Проте 65-річний Богдан Владика з Прикарпаття не тільки відверто розповідає свою історію, а ще й допомагає іншим пацієнтам пройти нелегкий шлях до ремісії.


Богдан працював у різних сферах – у Державному казначействі, головним інженером на елеваторі. Особливо йому подобалося працювати з людьми.


У 2019-му році чоловік вийшов на пенсію. У нього є кохана дружина, з якою відсвяткували 40-річну річницю весілля, дорослі син та дочка, а також четверо онуків.

 

На здоров’я Богдан ніколи не нарікав. Каже, що вперше довелося звернутися до лікарів на початку 2022 року, коли його став непокоїти простатит. Лікар призначив лікування, після якого на пів року стан ніби поліпшився, але улітку 2022-го Богдану стало дуже зле, і він зважився на повноцінне обстеження.

 

Після КТ, МРТ та біопсії у чоловіка підтвердився онкологічний діагноз. Разом з дружиною вирішили, що він поїде на консультацію до Києва, у Національний інститут раку.


У НІРі лікар призначив пацієнту операцію через місяць та відправив Богдана додому «набиратися сил».

 

Через місяць чоловіку зробили операцію. Поряд з ним була його дружина, яку Богдан називає не інакше, як «половина». Через 10 днів після операції подружжя поїхало додому.

 

«Я приїхав додому і через місяць лише я зрозумів, що таке рак. Думав, зробив операцію, і позбувся його. Саме в цей час я почав відвідувати Афіна. Жінки проти раку - група взаємодопомоги онкопацієнтів, куди мене приєднала дружина», - згадує Богдан.


Після операції чоловіку призначили препарат гозерелін, ін’єкцію якого треба було робити раз на три місяці. Один раз препарат був у лікарні, і чоловіку його зробили безоплатно, потім був період коли довелося його купувати, бо він закінчився через перебої з постачанням ліків. Згодом з цим препаратом Богдану допомогла ГО Афіна. Жінки проти раку, забезпечивши його гозереліном на 3 місяці.

 

Зрештою, лікування пройшло успішно, зараз чоловік в ремісії. Зі вдячністю згадує, як його вітали з цією радісною новиною у групі «Афіна». На його допис про ремісію відреагувало чимало «афінянок» і навіть «афінянців» з таким же діагнозом, як у нього.

Богдан каже, що допоміг важливою інформацією вже 16 онкопацієнтам, розповів їм як проходить операція, який протокол лікування, як отримати групу інвалідності, подати заявку на грошову допомогу від органів влади тощо.


Богдан зізнається, що у більшості випадків йому доводилося говорити не з самими пацієнтами, а їхніми дружинами та доньками.

 

Втім, попри бійцівський характер, проблеми Богдана після того, як він закінчив лікування, не закінчилися. Перед кожним контрольним дослідженням чоловік відчував сильний страх рецидиву: не міг спати, а заспокійливі препарати не допомагали.

Тоді на допомогу знову прийшла «Афіна». Богдан взяв участь у психологічному проєкті «Contra spem spero». Сеанси з онкопсихологинею допомогли Богдану подолати страхи рецидиву.

 

У ремісії Богдан насолоджується спілкуванням з рідними та приділяє час улюбленим хобі – ремонтує старі радіоприймачі та вчиться працювати зі штучним інтелектом. Команда ГО “Афіна. Жінки проти раку” пересвідчилась в цьому, отримавши від пана Богдана свої фото, оброблені ШІ, за що ми йому дуже вдячні.


Людям, які тільки починають шлях лікування, чоловік радить знайти свого лікаря та довіритися йому.


«Будьте бійцями, не здавайтеся та пройдіть свій шлях лікування. Дуже добре, якщо поряд з вами буде людина, яка вам допомагатиме. А також не забувайте звертатися до психологів. На мою думку, найважче у нашій ситуації – це навіть не процес лікування, а вийти зі всього цього з нормальною психікою», - каже чоловік.


____________________

Ініціатива «Гарантовано!» реалізується Пацієнти України у партнерстві з Міністерство охорони здоров'я України і НСЗУ Національна служба здоров'я України та за підтримки Проєкту USAID Ukraine - USAID Україна “Підтримка реформи охорони здоров'я”.

12 переглядів0 коментарів
bottom of page