top of page

в охматдиті зробили пересадку кісткового мозку дорослому пацієнту


Медики тримають фронт: попри війну та шалене навантаження в НДСЛ Охматдит зробили пересадку кісткового мозку дорослому пацієнту.


Через війну багато хворих не змогли отримати допомогу своєчасно. Винятком не стала й 29-річна Анастасія з Миколаєва. Ще у березні дівчина мала пройти трансплантацію кісткового мозку. Та надії на порятунок перекреслила війна. В місті під авіаударами був ризик, що Насті навіть не зможуть вчасно просто перелити кров. Для неї, як і для сотень інших дорослих зі схожими діагнозами — це питання життя та смерті.


З напівоточеного Миколаєва, який щодня зазнає обстрілів та авіаударів, Настя змогла виїхати до Одеси та згодом до Києва. Тут весь період з початку повномасштабного вторгнення не зупиняла роботу команда дитячої лікарні Охматдит. Від 24 лютого закордон евакуювали десятки онкохворих дітей. Однак медики залишилися в Україні, готові лікувати кожного пацієнта. Якщо можливо врятувати дорослих, чому б цього не робити? Тому дитяча лікарня Охматдит отримала ліцензію на проведення трансплантації кісткового мозку для дорослих пацієнтів, прийнявши рішення надавати допомогу онкохворим пацієнтам будь-якого віку, чиї плани на лікування порушила війна


Для того, щоб трансплантація Анастасії минула успішно, довелося організувати цілу спецоперацію. За умов відсутності авіасполучення доставка кліткового мозку донора із закордону була викликом. Літаком стовбурові клітини з Німеччини привезли до Польщі. На кордоні їх зустрів Роман Куць з Український реєстр донорів кісткового мозку. Землею у рекордні терміни цінний вантаж був доставлений в Охматдит


Наступні кілька тижнів після пересадки Анастасія проведе у стерильному боксі. Свій шанс на одужання дівчина отримала.

Нагадуємо, що трансплантація кісткового мозку проводиться в Україні безкоштовно.

Як говорить завідувач відділення трансплантації кісткового мозку Oleksandr Lysytsia: «Війна — час для нестандартних рішень». У сюжеті ТСН йдеться про одне з них.

10 переглядів0 коментарів
bottom of page