top of page

Відповіді на найпоширеніші запитання онкопацієнтів про коронавірус

Ми зібрали найпоширеніші запитання про коронавірус, що задають онкопацієнти під час спалаху COVID-19. Відповів на питання пацієнтів Андрій Безносенко, головний лікар Національний Інститут Раку.



⭕ У мене діагностували рак. Чи більше я ризикую інфікуватися COVID-19?

ℹ️ Через фактори, пов'язані з особливостями перебігу онкологічного захворювання (імуносупресія, поважний вік, поганий функціональний статус) та особливостями амбулаторного і стаціонарного перебування (часті госпіталізації, необхідність контрольних оглядів), існують попередні дані, які свідчать, що ризик інфекції у онкологічних пацієнтів дещо вищий, ніж у загальній популяції (в китайському дослідженні мова йде про двократний ризик)

⭕ Я проходжу хіміо- або променеву терапію. Чи більше я ризикую інфікуватися COVID-19?

ℹ️ Тут є два типи ризиків. Ризики пов’язані із відвідуванням медичних закладів для отримання хіміотерапії, які збільшують вірогідність інфікуватися COVID 19 через контакт із хворими та носіями. Та ризики пов’язані із протипухлинною терапією. Є дані про підвищені ризики інфікуватись та більш тяжкий перебіг захворювання у пацієнтів, які протягом останнього місяця отримували хіміотерапію або перенесли хірургічне втручання, проте через особливості дизайну досліджень під час пандемії, цим ризикам важко надати числові значення

⭕ Я хворіла на рак, зараз знаходжусь у стадії ремісії. Чи більше я ризикую захворіти на COVID-19?

ℹ️ Якщо ви дотримуєтесь протиепідемічних заходів, запроваджених у вашому регіоні, то ризики захворіти такі ж, як в загальній популяції, окрім пацієнтів, які отримують препарати, що пригнічують імунітет і в минулому перенесли трансплантацію.

⭕ Як я можу захистити себе?

ℹ️ Дотримуйтесь протиепідемічних заходів, які запроваджені у вашому регіоні, контактуйте зі своїм онкологом для отримання подальших рекомендацій стосовно контрольних візитів та лікування.

⭕ Які відмінності між симптомами раку легень чи метастазів у легенях та симптомами COVID-19?

ℹ️ Ні рак легень, ні COVID19 не мають специфічних симптомів. Єдиний симптом, який є спільний для обох станів і потребує термінової консультації, - це задишка.

⭕ Якщо я захворію на COVID-19 під час лікування раку, як мені з цим впоратися?

ℹ️ Дотримуйтесь протиепідемічних заходів, запроваджених у вашому регіоні, самоізолюйтесь вдома при появі гіпертермії та ознак ГРВІ, тримайте зв’язок із лікуючим лікарем та сімейним лікарем. У разі появи задишки терміново повідомте про це відповідні служби, задіяні для протидії епідемії у вашому регіоні та онколога.

⭕ У мене рак легень або метастази в легенях. Яких заходів мені вжити, щоб не захворіти на COVID-19? Що потрібно приймати, щоб мати захист?

ℹ️ Дотримуйтесь протиепідемічних заходів, запроваджених у вашому регіоні, самоізолюйтесь вдома при появі гіпертермії та ознак ГРВІ, тримайте зв’язок із лікуючим лікарем та сімейним лікарем. У разі появи задишки терміново повідомте про це відповідні служби, задіяні для протидії епідемії у вашому регіоні та онколога. Специфічних засобів профілактики COVID19 не існує.

⭕ Що відомо з іноземного досвіду про перебіг хвороби COVID-19 саме у пацієнтів з раком легень або метастазами в легенях?

ℹ️ Пацієнти з пухлинами легень зазвичай вже мають скомпрометовану легеневу функцію, що може обумовити важчий перебіг інфекції. Попередні дані китайських вчених свідчать про те, що серед всіх пацієнтів з пухлинами, рак легень зустрічався частіше, але чи це пов’язано із особливістю перебігу вірусної інфекції чи епідеміологією раку легень в китайській популяції, достеменно не відомо.

⭕ Чи є застереження щодо лікування онкопацієнтів в українському протоколі лікування COVID-19? Чи не можуть бути застосовані певні препарати онкопацієнтам?

ℹ️ Український протокол лікування грунтується на досвіді закордонних колег, які вже стикнулися із піком захворюваності. Перелік лікувальних заходів в українському протоколі є вичерпним, протипоказів до застосування якихось конкретних препаратів саме онкопацієнтам поки що немає.

⭕ Я дуже хвилююся щодо раку та COVID-19. Як я можу цим керувати?

ℹ️ Дотримуйтесь протиепідемічних заходів запроваджених у вашому регіоні, самоізолюйтесь вдома при появі гіпертермії та ознак ГРВІ, тримайте зв’язок із лікуючим лікарем та сімейним лікарем. У разі появи задишки терміново повідомте про це відповідні служби задіяні для протидії епідемії у вашому регіоні та онколога. Специфічних засобів профілактики COVID19 не існує.

⭕ Як бути пацієнтам, для яких нема лікування в Україні та потрібне лікування за кордоном?

ℹ️ Існує дуже обмежена кількість захворювань, які не можливо лікувати в умовах української медицини, але всі ці захворювання та стани можуть бути тимчасово компенсовані до часу, коли уможливлять виїзд за кордон, а приймаюча сторона буде відкрита до лікування іноземних громадян.

⭕ Як діяти онкопацієнтам у випадку появи симптомів, що можуть бути при СOVID?

ℹ️ Дотримуйтесь протиепідемічних заходів запроваджених у вашому регіоні, самоізолюйтесь вдома при появі гіпертермії та ознак ГРВІ, тримайте зв’язок із лікуючим лікарем та сімейним лікарем. У разі появи задишки терміново повідомте про це відповідні служби задіяні для протидії епідемії у вашому регіоні та онколога.

Найближчим часом дізнатись цю інформацію зможуть не тільки підписники нашої сторінки, а кожен пацієнт, який зайде на сайт НСЗУ Національна служба здоров'я України та отримає відповіді на питання з допомогою чат-бота.


62 перегляди0 коментарів
bottom of page