top of page

Відповіді на розповсюджені запитання про КТ та МРТ


КТ (комп'ютерна томографія) та МРТ (магнітно-резонансна терапія) – ефективні методи діагностики, необхідні для планування та оцінки ефективності лікування онкологічних захворювань.

Схожі вони лише візуально – обидва апарати представляють собою рухомий стіл, на який лягає пацієнт, і тунель, в який цей стіл потім в’їжджає. Усередині камери починається сканування хворого органу або зони тіла. Обидва методи засновані на принципі пошарового сканування і виведення одержуваного зображення на комп’ютерний монітор. Але КТ дослідження здійснюється за допомогою рентгенівського випромінювання і дає уявлення фізичного стану речовини, а МРТ дослідження – це використання постійного магнітного поля і радіочастотного електромагнітного випромінювання, яке дозволяє фіксувати розподіл протонів і бачити хімічну будову тканин.

Щоб отримати більш конкретні дані про пухлину, під час проведення КТ/МРТ використовують контрастну речовину.

Для контрастування в КТ використовуються йодовмісні речовини або препарати на основі барію. Перед проведенням КТ дослідження із застосуванням контрасту необхідно здати аналіз крові на креатинін.


КТ/МРТ входить до переліку безоплатних послуг для пацієнтів з онкозахворюваннями. Пацієнт з онкологічним захворюванням має право на безоплатну КТ/МРТ, в тому числі з внутрішньовенним контрастуванням, в амбулаторних і стаціонарних умовах.


Що потрібно для отримання послуги?

Щоб пройти КТ/МРТ безоплатно, потрібне направлення лікуючого лікаря. Лікар визначає необхідність обстеження відповідно до потреби пацієнта та відповідно галузевих стандартів. Отримавши направлення, запишіться на обстеження в медичний заклад, який заключив договір НСЗУ за відповідними пакетами медичних послуг. Якщо ви збираєтесь проходити обстеження за амбулаторних пакетом медичних послуг, то оберіть медичний заклад, в якому є обладнання для проведення КТ/МРТ. Під час лікування пацієнти зазвичай проходять КТ/МРТ в онкоцентрах. Медичні заклади, які законтрактували онкологічні пакети медичних послуг, згідно договору з НСЗУ Національна служба здоров'я України, повинні мати необхідне обладнання для проведення КТ/МРТ, або ж договір з підрядником, який буде надавати послуги з проведення КТ/МРТ, які для пацієнта будуть безоплатними.


Чи є обмеження щодо кількості зон, на які виписується направлення?

У направленні лікар вказує усі зони, що потребують дослідження. Тож у закладі, законтрактованому НСЗУ, не можуть відмовити у дослідженні кількох ділянок організму.

Чи має бути е-направлення на кожну зону окремо, тобто для КТ/МРТ 3-х зон – три е-направлення, чи достатньо одного е-направлення на КТ/МРТ 3-х зон?

Достатньо одного направлення на усі зони, що потребують обстеження.

Що робити пацієнту, якщо в медичному закладі сказали, що ліміт безоплатних обстежень у цьому місяці вже вичерпано?

Такого поняття, як “ліміт безоплатних обстежень” немає. Якщо у пацієнта є направлення, він має право на безоплатні медичні послуги.

Скільки раз на рік пацієнт може пройти КТ/МРТ безоплатно?

Обстеження призначаються згідно потреби пацієнта. Немає обмежень щодо кількості безоплатних обстежень на рік.

Чи потрібно платити за контраст?

За контраст не потрібно платити. Він входить у безоплатну послугу, як і дексаметазон, катетер чи будь-які інші лікарські засоби, медичні вироби чи витратні матеріали, необхідні для проведення обстеження.

Що робити, якщо черга на безоплатну КТ/МРТ 3-10 місяців, однак в медичному закладі кажуть, що платну можна зробити швидше?

У такому випадку слід звернутися до адміністрації закладу. Якщо немає можливості пришвидшити обстеження, можна обрати інший заклад. Також зверніться до свого лікаря з проханням повідомити графік обстежень заздалегідь, щоб можливо було записатись на необхідні обстеження завчасно.


Якщо у вас виникають будь-які інші питання щодо отримання медичних послуг в межах Програми медичних гарантій – телефонуйте в контакт-центр НСЗУ – 16-77.

Відстоюйте своє право на безоплатні медичні послуги (як це зробити - https://bit.ly/3Rf0Ree). Пам'ятайте, що ваша активна громадянська позиція є найкращим внеском в розбудову України.

Гарних вам результатів обстежень!


97 переглядів0 коментарів
bottom of page