top of page

Долучайтесь до громадського обговорення ПМГ-2023

Національна служба здоров’я України розпочала роботу над розробкою Програми медичних гарантій на 2023 рік.

Вікторія Романюк, віцепрезидентка ГО Афіна. Жінки проти раку, третій рік поспіль бере участь в розробці проєктів специфікацій та умов закупівлі медичних послуг за Програмою медичних гарантій за напрямом лікування онкологічних захворювань у складі робочої групи експертів НСЗУ.


"Перший рік пакети медичних послуг створювались з нуля, були тривалі дискусії експертів на засіданнях робочої групи. В наступні роки було простіше: пакети доопрацьовувались, враховуючи досвід використання їх на практиці, ставали більш деталізованими, - розповідає Вікторія.


В період першого року впровадження Програми медичних гарантій зміни, повільно, але, відбувались. Онкоцентри отримали в рази більше коштів від НСЗУ, ніж отримували до реформи. Програма медичних гарантій працює, проте багато пацієнтів через ряд причин продовжують платити за медичні послуги.


Хочу наголосити, що кожен з нас може впливати на розвиток сфери охорони здоров'я. Кожна людина сплачує податки, за рахунок цього наповнюється держбюджет, тому насправді українська медицина не є безоплатною. Кожен громадянин уже заплатив за медичні послуги, сплативши податки. Медичним закладам за отримані медичні послуги платить Національна служба здоров'я. А пацієнт має знати свої права та відстоювати їх, якщо права порушуються.


Кожен з нас може впливати на те, як швидко будуть втілюватись зміни, які сприятимуть створенню такої системи охорони здоров'я, в центрі якої знаходиться пацієнт та його потреби.


Також кожен лікар або пацієнт, може ознайомитися з проєктами специфікацій і умов закупівлі медичних послуг та долучитися до громадського обговорення."


Вимоги формувалися на основі галузевих стандартів, уніфікованих протоколів надання медичної допомоги, примірних табелів матеріально-технічного оснащення, інших чинних нормативно-правових актів та міжнародних рекомендацій у сфері надання медичних послуг.


Ознайомитися з проєктами вимог до медичних послуг за Програмою медичних гарантій-2023 можна на сайті НСЗУ: https://cutt.ly/FXDeLNY


Публічні консультації щодо проєктів специфікацій і умов закупівлі послуг на 2023 р. триватимуть до 28 серпня 2022 року.


Щоб взяти участь в обговоренні, необхідно заповнити форму зворотнього зв’язку, розміщену за посиланням https://cutt.ly/UXIDiDI


Долучайтеся! Ваша участь важлива!



22 перегляди0 коментарів
bottom of page