top of page

Неймовірна історія Оксани

У травні 2022 року Оксана пройшла мамографію, на якій виявили ущільнення невеликого розміру.


Подальша біопсія показала, що у жінки фіброаденома (доброякісна пухлина). Лікарка порадила обстежитися через 3-4 місяці.


Утім, через певний час повторна мамографія показала, що ущільнення збільшилося, і жінку направили на операцію. Вона звернулась до Київського обласного онкодиспансеру.

 

Більше про роботу КНП «Київський обласний онкологічний диспансер» Київської обласної ради можна дізнатися у дописах та ефірах ГО Афіна. Жінки проти раку:

 

«Ввечері, після того як я відійшла від наркозу, по виразу обличчя медсестри я зрозуміла, що не все так добре, як я сподівалася. Зранку наступного дня був обхід лікаря, під час якого я дізналася, що в одному з 1000 випадків фіброаденома може перерости в злоякісну пухлину. На жаль, я потрапила до числа цих «щасливчиків», - говорить Оксана.


Жінці встановили діагноз: аденокарцинома правої молочної залози 1 стадії.

 

«У моєму випадку я дякую собі за те, що я вчасно обстежилася і дякую лікарям, які підтримали моє занепокоєння, і моя хвороба була виявлена на початковій стадії», - каже Оксана.


Жінка наголошує, що мамографію, обстеження у лікаря, біопсію, операцію, хіміотерапію та опромінення вона отримала безкоштовно за Програмою медичних гарантій НСЗУ.


Оксана дуже вдячна своїй подрузі, також онкопацієнтці, яка у свій час порадила їй групу Афіна. Жінки проти раку - група взаємодопомоги онкопацієнтів .

 

«В групі «Афіна» я ставила питання, отримувала поради, дивилася всі онлайн-зустрічі з спеціалістами по цікавим для мене темам. Без групи був би інформаційний вакуум», - говорить жінка.


Утім, попереду Оксану чекало ще одне випробування. На першому КТ після опромінення в легені з’явилися невеличкі вузли, на які з початку не звернули увагу, списуючи на побічний ефект лікування. Однак через шість місяців після другого КТ вузол в легені вже ідентифікували як можливий метастаз або нове утворення.


Оксану направили до торакального хірурга, який призначив операцію, під час якої виявилося, що у легенях пацієнтки після укусу комара оселився паразит, і з’ясувати це можна було лише під час хірургічного втручання.

«Вже другий раз мені поставили діагноз, який дуже рідко зустрічається у людей. Утім, це краще, ніж нова ракова пухлина», - каже Оксана.


Попри нелегкі випробування, Оксана - дуже енергійна людина, обожнює спорт, може легко зірватися в подорож в інше місто.


Під час лікування Оксану підтримували діти, колеги та друзі. Наразі вона звернулася по психологічну допомогу у проєкт «Афіни» «Contra spem spero». Тут поставити посилання на проєкт.

 

«Психологиня порадила мені дати собі час на відновлення, прийняти свою хворобу і придумати собі нові правила життя, в яких тепер є онкологічний діагноз, гормонотерапія, скринінги і походи до лікарів», - говорить Оксана.

У період лікування жінці допомагало все, що дарувало їй приємні відчуття.

 

«Це може бути поїздка до рідні, де чекають і люблять, або мандрівка у якесь улюблене місто, щоб змінити картинку, перезавантажитися і надихнутися на нові етапи життя», - каже жінка.


Наразі жінка відновлюється після торакотомії легень і мріє про повернення у спортзал.

 

«Я – жива, я відносно легко відбулася, комусь не так пощастило, як мені, тому я завжди допоможу і підтримаю у разі потреби», - говорить вона.

_____________________________

Ініціатива «Гарантовано!» реалізується Пацієнти України у партнерстві з Міністерство охорони здоров'я України і НСЗУ та за підтримки Проєкту USAID Ukraine “Підтримка реформи охорони здоров'я”.

22 перегляди0 коментарів
bottom of page