top of page

Паперова медична картка або електронна: чи може пацієнт обирати?

В НСЗУ Національна служба здоров'я України пояснили, як діють паперові та електронні медичні картки.

Електронна медична картка — це набір медичних записів в електронній системі охорони здоров’я — історія звернень та захворювань пацієнта, збережені результати досліджень, рекомендацій лікаря та діагнози. Тільки інформація зберігається не на папері, а в електронній системі охорони здоров'я. Доступ до електронної медичної картки пацієнта має його сімейний або лікуючий лікар.


Перехід до електронної медичної карти почався в 2019 році й досі триває. На сьогодні пацієнтам доступна як електронна, так і паперова медична картка.

Лікарі, відповідно до поточного законодавства, зобов'язані вести електронні медичні записи пацієнта, які є первинною обліковою медичною документацією в електронній формі.


При цьому, якщо у лікаря немає такої можливості по об’єктивним причинам, наприклад, заклад знаходиться у прифронтовій зоні й відключений від електронної системи охорони здоров’я, то він може вести картку у паперовій формі. На період воєнного стану лікарі можуть вести паперову документацію.

Якщо пацієнту потрібно отримати медичні документи в роздрукованому вигляді й вести свою власну паперову картку — він може попросити лікаря роздрукувати їх. Із запуском кабінету пацієнта така інформація буде доступна пацієнту в ньому.



50 переглядів0 коментарів
bottom of page