top of page

ПАЦІЄНТ МАЄ ПРАВО

З 1 квітня 2020 року в Україні діє Програма медичних гарантій. Для того, щоб отримати медичні послуги безоплатно, пацієнт має знати, ДЕ та ЗА ЯКИХ УМОВ їх можна отримати. Проте досить багато пацієнтів не знають про це та продовжують платити за лікування чи обстеження, яке має бути безоплатним.


Зміни в медичній системі залежать від кожного з нас. Якщо кожен пацієнт відстоюватиме свої права, то ці зміни відбуватимуться значно швидше.

ПАЦІЄНТ МАЄ ПРАВО на безоплатні послуги в межах Програми медичних гарантій та на якісне лікування. Щоб захистити це право, ви повинні володіти необхідною інформацією.


Що таке Програма медичних гарантій?


Програма медичних гарантій - це перелік усіх медичних послуг, які гарантує держава. Для пацієнтів ці послуги безоплатні - їх оплачує медзакладам за визначеними тарифами Національна служба здоров'я України.


Які умови безоплатного надання медичних послуг?


Медичні послуги надаються пацієнту безоплатно в амбулаторних та стаціонарних умовах на підставі електронного направлення.

Пацієнти з онкологічними захворюваннями можуть проходити лікування в межах пакету медичних послуг "Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах" та в межах онкологічних пакетів - "Хіміотерапевтичне лікування та супровід пацієнтів з онкологічними захворюваннями у дорослих та дітей у амбулаторних та стаціонарних умовах", "Радіологічне лікування та супровід пацієнтів з онкологічними захворюваннями у дорослих та дітей у амбулаторних та стаціонарних умовах", "Лікування та супровід пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями у дорослих та дітей у амбулаторних та стаціонарних умовах".

Пацієнти з онкологічними захворюваннями, які перебувають в ремісії, можуть отримувати медичні послуги безоплатно в межах пакету "Профілактика, діагностика, спостереження, лікування та реабілітація пацієнтів в амбулаторних умовах" у медичних закладах, які законтрактували цей пакет послуг.


Як можна дізнатися, чи надає медичний заклад необхідні пацієнту послуги в межах ПМГ?


Дізнатися, чи законтрактував медичний заклад потрібні вам пакети послуг, можна за допомогою аналітичних панелей на сайті Національної служби здоров'я України - https://nszu.gov.ua/e-data/dashboard/pm-contracts або зателефонувавши до Інформаційно-довідкової служби НСЗУ за номером - 1677.

Пацієнт має право обрати будь-який медичний заклад, що заключив договір з НСЗУ, незалежно від місця реєстрації. Тобто, - проживаючи, приміром, у Тернополі, пацієнт може взяти електронне направлення у свого сімейного лікаря і має повне право лікуватись, наприклад, у Харкові, чи у будь-якому іншому місті.

Специфікації та умови надання медичних послуг в рамках пакетів ПМГ-2021 можна дізнатися за посиланням https://nszu.gov.ua/vimogi-pmg-2021


Перелік та адреси онкоцентрів, які законтрактували більшість основних онкологічних пакетів медичних послуг можна знайти за посиланням https://www.athena-wac.com/oncocenters


Хто виписує електронне направлення на лікування?


Ваш сімейний лікар дає направлення до онколога в спеціалізований заклад. Онколог дає направлення на лікування чи обстеження.


Окремо зазначимо, що пацієнти, які зіштовхнулись з діагнозом "Рак грудної залози" можуть зорієнтуватись в безоплатних медичних послугах за допомогою чат-боту «Лікуйся»: в Telegram https://t.me/likuysia_bot в Viber http://www.viber.com/likuysia

Чат-бот створений ГО Ліки Контроль спільно з ГО Афіна. Жінки проти раку. Детальніше про чат-бот https://cutt.ly/0ExMW5W


Сподіваємось, ця інформація допоможе вам у отриманні необхідних медичних послуг. Також ви можете надіслати її усім, кому вона може бути корисною!


239 переглядів0 коментарів
bottom of page