top of page

Пацієнтські організації обговорили з НСЗУ шлях спрощення доступу онкопацієнтів до гормонотерапії

Оновлено: 13 вер. 2022 р.

Великій частині пацієнтів з раком молочної залози для лікування необхідні препарати гормонотерапії, такі як тамоксифен, летрозол або екземестан. Це таблетовані препарати, які треба приймати щодня протягом багатьох років. Отримати ліки можна в онкоцентрах, якщо вони є в наявності.

Проте, існує низка причин, через які пацієнти не отримують необхідні їм ліки в онкоцентрах. Наприклад, людина, яка живе у віддаленому від онкоцентру населеному пункті, часто мусить витрачати на проїзд до медичного закладу досить велику суму, яка може бути рівноцінною вартості препарату.


Дослідження ГО Ліки Контроль (https://bit.ly/3wVNwQd), в якому взяли участь пацієнтки спільноти "Афіна. Жінки проти раку" - група взаємодопомоги онкопацієнтів, показало, що військові дії суттєво вплинули на доступ пацієнтів з гормонозалежним раком молочної залози до гарантованих державою медичних послуг та лікарських засобів. Якщо до початку повномасштабного вторгнення росії 24.02.2022 року лише 9% пацієнток переривали курс гормонотерапії, то після початку агресії ця частка сягнула 36%, а серед мешканок сіл та жінок з низьким рівнем статків відсоток ще вищий.


02.09.2022 відбулась зустріч, у якій взяли участь представники пацієнтських організацій та НСЗУ, а саме: Інна Іваненко, Пацієнти України; Наталія Гуран, ГО Ліки Контроль; Вікторія Романюк, Афіна. Жінки проти раку; Іван Зеленський Крапля КРОВІ; Наталія Гусак, голова НСЗУ Національна служба здоров'я України ; Тетяна Бойко, заступниця голови НСЗУ, та інші представники Національної служби здоров'я України.


Під час зустрічі обговорили можливість перенесення таблетованих препаратів гормонотерапії з програми держзакупівель до програми "Доступні ліки". Отримання безкоштовних ліків у аптеці, як це відбувається за програмою "Доступні ліки, дозволило б більшій кількості пацієнтів з гормонозалежним раком молочної залози отримати необхідне лікування.


56 переглядів0 коментарів
bottom of page