top of page

Рак харчується цукром. Міф чи правда?

Сьогодні поговоримо про солодощі: чи правда, що цукор «живить» ракові клітини і навіть може викликати рак?


Одразу скажемо – ні. Попри те, що дослідження показали, що ракові клітини споживають більше цукру (глюкози), ніж звичайні, немає доказів того, що вживання цукру погіршить стан онкопацієнта, а повна відмова від солодкого – сприяє полегшенню, або навіть повному одужанню.


Утім, дієта з високим вмістом цукру може сприяти набору надмірної ваги, а ожиріння пов’язане з підвищеним ризиком розвитку кількох видів раку.


Спочатку давайте розберемося: навіщо нашому організму потрібен цукор і з яких продуктів ми його отримуємо.


Поширений міф про те, що цукор є відповідальним за розвиток раку, або що він навіть сприяє розвитку онкозахворювання, виник через надмірне спрощення деякої складної біології.

 

Цукор буває різних форм. Найпростішими є окремі молекули, такі як глюкоза або фруктоза. Ці молекули простих цукрів можуть злипатися. Наприклад, одна молекула глюкози, що прилипає до однієї молекули фруктози, перетворюється на сахарозу, також відому як столовий цукор.


Комбінації цих молекул можуть складатися в довгі ланцюги, які називають вуглеводами. Це основне джерело енергії для нашого організму.


Коли ланцюжки цукру стають довшими, вони втрачають свій солодкий смак. Ці ланцюги називаються полісахаридами, і вони є значним компонентом крохмалистих продуктів, таких як рис, хліб, макарони та картопля. Отже, хоча деякі продукти можуть бути не солодкими, вони все одно можуть містити цукор у складній формі.

 

І це добре, тому що наш організм може розщеплювати складні цукри на прості, такі як глюкоза, і використовувати їх як паливо.


Наше тіло складається з мільйонів клітин, і кожен тип клітин виконує різну роботу – від м’язових клітин, які допомагають нам рухатися, до нервових клітин, які допомагають нам відчувати.

 

Хоча їхні функції в організмі можуть відрізнятися, спільним для всіх цих клітин є те, що їм потрібна енергія для виживання та виконання своїх обов’язків. Вони отримують цю енергію з молекули під назвою АТФ, яку вони утворюють, розщеплюючи глюкозу в складному хімічному процесі, що називається гліколізом. Отже, глюкоза є основним паливом, яке живить кожну нашу клітину.


Якщо ми їмо або п’ємо продукти з високим вмістом глюкози, наприклад газовані напої, глюкоза всмоктується прямо в кров, готову до використання нашими клітинами. Якщо в меню є крохмалиста їжа, як-от макарони, ферменти нашої слини та травного соку розщеплюють її та перетворюють на глюкозу.


І якщо з якихось причин у нашому раціоні немає вуглеводів, клітини можуть перетворити молекули жиру та білка на глюкозу, тому що вона потрібна їм для виживання.


Саме тут цукор і рак починають стикатися, тому що рак – це хвороба клітин.

Ракові клітини зазвичай швидко ростуть і розмножуються, і це вимагає багато енергії. Це означає, що їм потрібно багато глюкози.

 

Ось десь тут і народився міф про те, що цукор підживлює рак: якщо ракові клітини потребують багато глюкози, то виключення цукру з нашого раціону має допомогти зупинити ріст раку, і навіть може зупинити його розвиток, чи не так?


Утім, це не так просто. Всі наші здорові клітини також потребують глюкози, і неможливо сказати нашому організму, щоб здорові клітини отримували необхідну їм глюкозу, а ракові – ні. До того ж ракові клітини потребують багатьох інших поживних речовин, таких як амінокислоти та жири.


Немає доказів того, що дотримання дієти без цукру знижує ризик захворювання на рак або підвищує шанси на ремісію.

Натомість дотримання суворо обмежених дієт із дуже низьким вмістом вуглеводів може завдати шкоди здоров’ю в довгостроковій перспективі через виключення продуктів, які є хорошими джерелами клітковини та вітамінів.

 

Це особливо важливо для онкопацієнтів, тому що деякі методи лікування можуть призвести до втрати ваги та сильного стресу для організму. Таким чином, погане харчування також може перешкодити одужанню або навіть бути небезпечним для життя.


Утім, все ж таки для профілактики раку медики заохочують людей скоротити споживання солодких продуктів. Це тому, що існує непрямий зв’язок між ризиком раку та цукром.

Вживання великої кількості солодкої їжі з часом може призвести до збільшення ваги, а надмірна вага або ожиріння підвищує ризик 13 різних типів раку.

Один із найпростіших способів знизити ризик — скоротити споживання солодких напоїв, одного з найбільших джерел цукру в раціоні багатьох людей.

Інші солодкі продукти, такі як цукерки, шоколад, тістечка та печиво, можна з задоволенням їсти час від часу, але вони не повинні становити значну частину щоденного раціону.


Ви можете бути здивовані тим, що у деяких сухих сніданках, готових стравах, соусах для пасти та йогуртах може бути неймовірна кількість цукру. Читання етикеток з інформацією про харчову цінність і перевірка списку інгредієнтів можуть допомогти вам вибрати варіанти з меншим вмістом цукру.


І, користуючись нагодою, хочемо нагадати, що ви завжди можете звернутися до сімейного лікаря щодо рекомендацій харчування. А також, пам'ятайте, що лікування онкозахворювань можна проходити безоплатно за Програмою медичних гарантій. Не оплачуйте те, за що вже сплатила Національна служба здоров'я України, а придбайте собі щось смачненького та корисного


Ініціатива «Гарантовано!» реалізується Пацієнти України у партнерстві з Міністерство охорони здоров'я України, НСЗУ Національна служба здоров'я України та за підтримки USAID Ukraine - USAID Україна «Підтримка реформи охорони здоров’я».

38 переглядів0 коментарів
bottom of page