top of page

Степанов, руки геть від онкопрепаратів!

18 грудня біля Міністерства охорони здоров’я відбулась акція “Степанов, руки геть від онкопрепаратів!", яку організувала ГО Афіна. Жінки проти раку. Онкохворі пацієнти вийшли під МОЗ із вимогою не витрачати на вакцину від COVID-19 кошти, передбачені для закупівлі ліків від раку.


Очільник МОЗ Максим Степанов відібрав у пацієнтів 500 мільйонів гривень. Ці гроші зекономило ДП “Медичні закупівлі України” на державних закупівлях ліків. Міністр за ці кошти планує закупити вакцини від COVID-19, повідомляють учасники акції.



“Це неприпустимо, коли міністр охорони здоров’я позбавляє ліків пацієнтів з онкологічними захворюваннями. Чому міністр вирішує закупити вакцини не за гроші з Фонду для боротьби з COVID-19, а за рахунок життя онкопацієнтів? За зекономлені кошти можна придбати медичні препарати та врятувати онкопацієнтів. Проте Максим Степанов має інші пріоритети, йому байдуже на наше життя”, — акцентує Вікторія Романюк, співзасновниця ГО “Афіна. Жінки проти раку”.


Лікування онкозахворювань є дуже дороговартісним. В пацієнтів немає таких ресурсів. Тому вони змушені збирати кошти в соцмережах, продавати майно та залазити в борги, щоб отримати лікування і не померти. Тисячі пацієнтів можна врятувати, якщо держава потурбується про них і не кидатиме напризволяще.



“У мене 4 стадія меланоми. Я повноцінно живу і працюю, завдяки сучасному препарату Pembrolizumab. У 2019 році препарат Pembrolizumab був внесений у перелік ВООЗ, як рекомендований для лікування при метастатичній меланомі. Проте в Україні Pembrolizumab не входить в перелік ліків, які закуповують за державний кошт. Вартість лікування для пацієнтів наразі складає 116 тис.грн. кожні три тижні. Молоді, працездатні громадяни нашої країни, у яких немає фінансової можливості купувати препарат, помирають. Їх можна врятувати, якщо держава не кидатиме їх напризволяще, а у пацієнтів не будуть забирати кошти на медичні препарати”, — підсумовує Юлія Ковмір, пацієнтка з меланомою.

Це вже не вперше, коли Максим Степанов забирає кошти у онкохворих пацієнтів. У жовтні було перерозподілено 104,7 млн грн з програми діагностики онкозахворювань на дороги та ремонт будівель МОНу.


Ми вимагаємо забезпечити онкопацієнтів необхідними для лікування препаратами, і кошти, які виділяються на закупівлю ліків від раку використовувати за призначенням, - закупляти ліки від раку! - йдеться в заяві, яку онкохворі передали міністру охорони здоров'я Максиму Степанову.





Сюжети про подію:



48 переглядів0 коментарів
bottom of page