top of page

Триває медична евакуація онкопацієнтів

Оновлено: 16 жовт. 2022 р.

Більше сотні дорослих пацієнтів та майже півтисячі онкохворих дітей виїхали на лікування до країн ЄС за програмою медичної евакуації від МОЗу та Єврокомісії.

Світлана Булко на початку березня виїхала з Харкова до Брюселю, тікаючи і від війни, і від хвороби. Їй потрібна була термінова хіміотерапія. Виїхати з України допомогли волонтери. Дорога була складною не лише через невизначеність. Давався в знаки й стан здоровʼя Світлани, і натовпи людей на кордонах. У Бельгії теж допомогли волонтери. І сімʼю, яка прихистила, знайшли, і в лікарні домовилися щодо хіміотерапії, а потім і операції. Зі статусом тимчасового захисту, який ЄС надав українцям, Світлана лікувалася безкоштовно.


Зараз Світлана на реабілітації. Усім, хто потребує лікування, радить не боятися їхати за кордон. До того ж тепер із цим допомагає і держава. Міністерство охорони здоровʼя разом з Європейською комісією у квітні започаткували програму з медичної евакуації. Діє вона не лише для онкохворих.


Арман Качарян, керівник експертної групи з питань інновацій МОЗ: "Це травми внаслідок військової агресії, тобто внаслідок бойових дій, це опіки, це онкологічні захворювання, як дітей, так і дорослих. І це рідкісні захворювання дітей".

За програмою медичної евакуації на лікування до ЄС уже відправили понад сотню українців. Також 450 онкохворих дітей було відправлено до Польщі. Скористатися програмою просто, запевняють у МОЗ.

"Їм потрібно звернутися до свого лікаря - хоча б до сімейного, - розказує Арман. - І запитати про таку програму. І він подає цю інформацію до міністерства охорони здоровʼя. Пацієнт має лише дати згоду на обробку персональних даних і згоду на лікування за кордоном".


Далі дані пацієнта надходять до загальної платформи, до якої мають доступ клініки європейських країн. І вони уже самі обирають, кому з хворих зможуть допомогти. За словами пацієнтських організацій, усе тепер працює швидко і злагоджено.

Вікторія Романюк, співзасновниця ГО "Афіна. Жінки проти раку": "Серед наших пацієнтів, з якими ми на звʼязку, є багато людей, які виїхали самостійно. І зараз все більше людей мають можливість виїхати з допомогою медевакуації через міністерство. Досить швидко це відбувається, в декого це займає декілька днів, в декого декілька тижнів - розгляд самих документів міністерством".

Медевакуація дозволяє фактично отримати безкоштовний трансфер з дому до лікарні у європейській країні. І, звісно, лікування. Організувати побут допомагають уже волонтери.


За матеріалами: Подробности, автор: Абрамович Олена

Читати: https://bit.ly/3eMoMUu

141 перегляд0 коментарів
bottom of page