top of page

Чи бувають гістологічні та молекулярно-генетичні дослідження безоплатними?


Патаморфологічне (гістологічне) дослідження вкрай важливе у верифікації діагнозу. Саме цей метод діагностики дозволяє з достовірністю стверджувати про наявність або відсутність у пацієнта онкологічного захворювання.


При встановленні діагнозу в межах Програми медичних гарантій цитологічні та гістологічні дослідження матеріалу повинні бути безкоштовними за умови отримання цієї послуги в закладі, що заключив договір з НСЗУ та законтрактував пакет «Профілактика, діагностика, спостереження, лікування та реабілітація пацієнтів в амбулаторних умовах» (специфікації та умови – https://bit.ly/3IYWxg7) або «Хірургічні операції дорослим та дітям в стаціонарних умовах» (https://bit.ly/3zqUIWe).


Існує понад сто видів раку, і кожен вид ще й має декілька підвидів. Щоб розуміти як лікувати онкозахворювання, потрібно визначити тип пухлини на клітинному рівні.

Для цього проводяться додаткові дослідження – імуногістохімічне, молекулярно-генетичне. Деякі з цих досліджень є досить дороговартісними, але у більшості випадків ефективне лікування не можливе без їх проведення. Від результатів таких досліджень може залежати об'єм оперативного втручання та подальша тактика терапії.

Для пацієнтів з клінічно та морфологічно підтвердженим діагнозом злоякісного новоутворення в межах Програми медичних гарантій, у закладах, що мають договір з НСЗУ та законтрактували онкологічні пакети медичних послуг, повинні бути безоплатними такі дослідження:

  • патаморфологічні дослідження:

  • гістологічне/цитологічне,

  • імуногістохімічне дослідження біоптатів пухлини, трепанбіоптатів кісткового мозку;

  • молекулярно-генетичні дослідження (крім методів секвенування наступного покоління - NGS): ВRCA 1, BRCA 2, KRAS, NRAS, EGFR, BRAF, ALK, HER2, тест на MMR/MSI, експресія PD-L1, c-kit, PDGFRA.

У Програмі медичних гарантій-2022 деталізовано перелік молекулярно-генетичних досліджень, які мають бути безкоштовними для пацієнтів. Зверніть увагу, що дослідження можуть бути проведені методами ІГХ та ПЛР, крім методів NGS.


Дослідження методом секвенування наступного покоління не входить до Програми медичних гарантій, тому пацієнтам доводиться їх робити власним коштом.


Медичні заклади, що законтрактували хіміотерапевтичний або радіологічний пакети медичних послуг, але не мають власних потужностей для проведення вищевказаних досліджень, повинні проводити ці дослідження на умовах договору підряду, для пацієнта це має бути безоплатним.


Детальніше специфікації та умови надання медичних послуг за пакетом «Хіміотерапевтичне лікування та супровід дорослих та дітей з онкологічними захворюваннями в амбулаторних та стаціонарних умовах» – https://bit.ly/3PvUuCI


Якщо в медичному закладі, що має договір з НСЗУ та надає послуги для лікування онкозахворювань, вам пропонують оплатити послуги, що входять до Програми медичних гарантій – зверніться з письмовою заявою до керівника закладу. Якщо питання не буде вирішене, – направте звернення в місцевий Департамент охорони здоров'я та в НСЗУ.


Дізнатися які заклади надають медичну допомогу онкопацієнтам можна зателефонувавши до контакт-центру НСЗУ – 16-77.

Відстоюйте своє право на безоплатне лікування! Від кожного з нас залежить, якою буде Україна!


49 переглядів0 коментарів
bottom of page