top of page

Чи може біопсія сприяти поширенню раку?

Біопсія є важливою діагностичною процедурою при встановленні онкологічного діагнозу. Окрім того, результати біопсії можуть допомогти лікарям підібрати правильний план лікування саме для вас і вашого конкретного типу раку. Утім, деякі люди сумніваються у необхідності цієї процедури та думають, що біопсія може мати негативні наслідки для їхнього організму, і навіть призвести до поширення раку.


Що таке біопсія, і навіщо вона потрібна?


Біопсія признається лікарем-онкологом при підозрі на рак для уточнення чи встановлення точного діагнозу.


Сучасна медицина пропонує пацієнтам різні види діагностики раку. Але є низка діагностичних досліджень, які вважаються “золотим стандартом” для ранньої діагностики онкології – одним з яких є біопсія.

 

Біопсія – це метод дослідження, за допомогою якого можна визначити морфологічні та молекулярні особливості новоутворення, його доброякісну або злоякісну природу.

 

Найважливіші переваги цього обстеження – висока точність та інформативність. Під час огляду, завдяки різним дослідженням можна встановити наявність пухлини, її розміри та розташування.


Проте біопсія доповнює результати цих досліджень даними про особливості клітин (ознаки злоякісності, ступінь зрілості, наявність хромосомних аномалій, імуногістохімічні характеристики). Це дуже цінна інформація, необхідна для правильного вибору методів лікування та прогнозування подальшого розвитку хвороби. Процедура завжди передбачає взяття фрагменту тканини, але існують різні способи її виконання.

 

Під час біопсії лікар бере невеликий шматочок тканини (зразок) із підозрілої пухлини або проблемної ділянки.


Потім патологоанатом розглядає його під мікроскопом, щоб поставити діагноз.  


Патологоанатом — це фахівець з інтерпретації лабораторних тестів та оцінки клітин, тканин і органів для діагностики захворювань, зокрема раку.


Правильно виконана біопсія часто надає важливу інформацію, щоб допомогти діагностувати, поставити стадію та прийняти клінічне рішення для пацієнтів з підозрою на рак.

 

Численні дослідження показали, що біопсія не підвищує ризики розповсюдження раку, а навпаки, зазвичай, покращує прогноз для пацієнтів, оскільки дає можливість для ранньої діагностики.

 

Чому важливо робити рекомендовану біопсію?


Біопсія часто є найкращим і найточнішим способом остаточно визначити, чи є у вас рак, чи ні. Інші дослідження, такі як УЗД і магнітно-резонансна та комп’ютерна томографії (МРТ та КТ), можуть надати лікарю додаткову інформацію.

 

У більшості випадків єдиним способом поставити остаточний діагноз є проведення біопсії та дослідження цих підозрілих клітин під мікроскопом.


Багато біопсій виконуються під контролем візуалізації, так звані біопсії під контролем зображення, де такі інструменти, як ультразвук або комп’ютерна томографія (КТ), використовуються для визначення проблемних ділянок і отримання матеріалу для біопсії.


Іноді біопсія виявляє, що підозріла ділянка містить лише доброякісні або неракові клітини. Це може означати, що у вас немає раку і вам не потрібне лікування.


В інших випадках біопсія може визначити, наскільки агресивним є рак, а також його стадію та тип. Уся ця інформація необхідна для того, щоб обрати найкращий та найефективніший курс дій для лікування раку.

 

Утім, якщо у вас все ще є сумніви чи побоювання щодо процедури біопсії, обов’язково обговоріть їх з лікарем. Ви також можете запитати у нього, як підготуватися до біопсії, як вона буде проходити, та як доглядати за собою після процедури.

 

Чи можна біопсію зробити безоплатно?


Ще один суто український міф про біопсію полягає в тому, що цю процедуру неможливо зробити безоплатно.

 

Насправді у медичних закладах, які мають договір з Національною службою здоров'я України, біопсія повинна проводитись безоплатно, за наявності електронного направлення.

Електронне направлення виписує лікуючий лікар, якщо це потрібно для встановлення діагнозу або призначення лікування.


Біопсія та більшість лабораторних досліджень входять до пакету медичних послуг “Профілактика, діагностика, спостереження, лікування та реабілітація в амбулаторних умовах” та оплачуються Національною службою здоров’я України. Детальніше про цей пакет медичних послуг – https://bit.ly/3WjgSFS


Отже, дбайте про своє здоров'я, не вірте міфам та лікуйтеся безоплатно.

_______

Ініціатива «Гарантовано!» реалізується Пацієнти України у партнерстві з Міністерство охорони здоров'я України і НСЗУ Національна служба здоров'я України та за підтримки Проєкту USAID Ukraine - USAID Україна


9 переглядів0 коментарів
bottom of page