top of page

Чи можна заразитися раком?

Навіть сьогодні, у ХХІ сторіччі, деякі люди намагаються триматися подалі від знайомих чи колег з онкодіагнозом. Через це онкопацієнт може почуватися самотньо і відчувати себе в ізоляції.


На жаль, і досі дехто вірить, що раком можна заразитися від іншої людини. Проте рак не є хворобою, яка передається від людини до людини. Не можна «підхопити» рак від когось іншого. Рак не поширюється через близький контакт або секс, поцілунки, дотики, спільну їжу або дихання одним повітрям.

 

Ракові клітини однієї людини не можуть жити в організмі іншої.


Якби рак був заразним, ми мали б такі спалахи раку, як і грипу.


Єдиний випадок, коли це може статися - це під час трансплантації органів або тканин.

Людина, яка отримує орган або тканину від донора, який у минулому хворів на рак, може мати підвищений ризик розвитку онкозахворювання у майбутньому. Однак цей ризик надзвичайно низький — приблизно два випадки раку на 10 тис. трансплантацій органів.


Лікарі уникають використання органів або тканин від донорів, у яких є рак. Тим не менш, останні дослідження показали, що рак частіше зустрічається у людей, яким пересаджують органи. Ймовірно, це пов’язано з препаратами, які знижують ризик відторгнення органу, а не з поширенням раку від донорського органу. Ці препарати послаблюють імунну систему, вони можуть перешкоджати організму знаходити та атакувати пошкоджені клітини та віруси, які можуть призвести до раку.

 

Так чому власне виник міф про те, що рак заразний?


Існують ситуації, які можуть наштовхнули на хибну думку, що рак поширився від однієї людини до іншої. Проте йдеться не про передачу раку, а про інфекції, які збільшують ризик розвитку онкозахворювань.


В певних випадках рак може розвинутися внаслідок інфікування певними вірусами. Основні з них:

 

Вірус папіломи людини (ВПЛ) – може призвести до раку шийки матки. Але хворобу можна попередити за допомогою регулярного контролю. ВПЛ може передаватися під час незахищених статевих стосунків. Захиститись від ВПЛ допоможе вакцина.

Більше про неї читайте тут.

 

Helicobacter pylori – збільшує ризики виникнення раку шлунку.

 

Вірусні гепатити В і С – у хронічних формах можуть призводити до раку.

У світі 50% випадків раку печінки пов'язані з гепатитом В і 25% – з гепатитом С.

При цьому гепатит В може викликати рак напряму, минаючи стадію цирозу. Хронічний гепатит С років через 10-15 може викликати цироз, а той своєю чергою може перейти в рак.


Гепатит В може передаватися від матері до дитини під час народження, при незахищених статевих контактах, через медичні та інші маніпуляції, пов’язані з контактом з кров’ю (татуювання, пірсинг тощо) та використання нестерильного ін’єкційного інструментарію при вживанні наркотиків, використання недостатньо стерилізованих медичних інструментів. Від вірусного гепатиту В існує вакцина.


Вірус гепатиту C передається під час контакту з кров’ю інфікованої людини.

Вірус або бактерія можуть поширюватися від людини до людини, однак онкозахворювання, які вони інколи викликають, не можуть передаватися.

 Той факт, що рак може виникати частіше в певних сім’ях, не означає, що члени сім’ї «передають» його одне одному. Просто члени родини мають однакові гени.


За даними NCI (National Cancer Institute) близько 10% клінічних випадків розвитку онкозахворювань обумовлено спадковими генетичними мутаціями.

 

Якщо вагітна жінка хворіє на рак, захворювання дуже рідко вражає дитину. Деякі види раку можуть поширюватися до плаценти, але більшість з них не можуть вплинути на саму дитину.

 

Також нагадаємо, що турбуватися про здоров'я вам допоможе сімейний лікар. Регулярно звертайтеся до нього, попросіть скласти індивідуальний план обстежень та вчасно їх проходьте.


Окрім цього, сімейний лікар розповість вам які медичні послуги ви зможете отримати безоплатно.


А про 10 міфів, що стосуються лікування раку, ми розповідали тут . 


Поділіться цим дописом з друзями. Обізнаність захищає.

______________

Ініціатива «Гарантовано!» реалізується Пацієнти України у партнерстві з Міністерство охорони здоров'я України і НСЗУ Національна служба здоров'я України та за підтримки Проєкту USAID Ukraine - USAID Україна “Підтримка реформи охорони здоров'я”.

7 переглядів0 коментарів
bottom of page