top of page

Чи можна отримати безоплатну медичну допомогу під час війни?


Якщо ви проходите лікування онкологічного захворювання, і вам необхідно пройти обстеження, або отримати якусь іншу медичну послугу, - не поспішайте його оплачувати. Попри війну, НСЗУ Національна служба здоров'я України сплачує медичним закладам кошти за надані медичні послуги в межах Програми медичних гарантій, тож пацієнти з онкозахворюваннями можуть безоплатно отримувати лікування, яке гарантує держава.

Війна змусила багатьох онкопацієнтів покинути свої домівки та шукати можливість отримати лікування в більш безпечних регіонах. Пацієнт може обрати для лікування будь-який заклад чи відділення онкологічного профілю, незалежно від реєстрації чи фактичного перебування. НСЗУ оплачує медичним закладам, що заключили договір з НСЗУ та законтрактували пакети медичних послуг для лікування онкозахворювань, за надані медичні послуги. Для пацієнта це – безоплатно.

Попри війну більшість онкоцентрів країни працюють у штатному режимі. Знайти потрібний заклад для лікування допоможуть оператори контакт-центру НСЗУ 16-77.

Актуальна інформація про роботу онкоцентрів по всій країні та контактні телефони для пацієнтів розміщені за посиланням https://cutt.ly/7AmNFjF


Програма медичних гарантій покриває усі найважливіші види медичної допомоги, на кожному етапі лікування. Також пацієнти можуть отримати ліки, які закуповує держава.
Щоб отримати медичну допомогу безоплатно, пацієнту потрібне направлення лікаря. Якщо у пацієнта є встановлений діагноз, до свого лікуючого лікаря він звертається без направлення.

Безоплатні послуги, які може отримати пацієнт:


Встановлення діагнозу.

Пацієнт з підозрою на онкологічне захворювання має право на безоплатну діагностику. Йдеться про лабораторні аналізи (аналіз крові, спинномозкової рідини тощо) та інструментальні дослідження в амбулаторних і стаціонарних умовах. Отримати медичні послуги можна в спеціалізованих онкозакладах, або у багатопрофільних клінічних лікарнях, що заключили договір з НСЗУ та законтрактували пакет «Профілактика, діагностика, спостереження, лікування та реабілітація пацієнтів у амбулаторних умовах».


Виявити онкозахворювання допомагають 6 пріоритетних досліджень Програми медичних гарантій. Це мамографія, цистоскопія, гістероскопія, бронхоскопія, колоноскопія та гастроскопія.

Їх проводять амбулаторно, і вони також безоплатні для пацієнта за направленням. Проходити ці обстеження регулярно рекомендують пацієнтам після 40 (мамографія, колоноскопія) та 50 років (всі інші).

Хімієтерапія та променева терапія

Пацієнт з підтвердженим діагнозом злоякісного новоутворення має право на безоплатне лікування та супровід у амбулаторних або стаціонарних умовах.

Крім проведення хімієтерапії/променевої терапії, лікування включає:

Інструментальні дослідження: - МРТ (магнітно-резонансна томографія), в тому числі з контрастом - Рентген - Мамографія - КТ (комп'ютерна томографія), в тому числі з контрастом - УЗД - Колоноскопія - Езофагогастродуоденоскопія ЕГДС - Бронхоскопія - Сцинтиграфія (в тому числі з контрастом) - Інші обстеження відповідно до потреб пацієнта

Лабораторні дослідження: - Загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою - Біохімічний аналіз крові - Онкомаркери - Загальний аналіз сечі - Дослідження спинномозкової рідини - Гістологічне, імуногістохімічне дослідження - Цитологічне дослідження - Молекулярно-генетичні дослідження - Бактеріологічні - Інші лабораторні дослідження згідно потреб пацієнта.

Якщо онкоцентр не може забезпечити проведення діагностики чи досліджень у закладі, то повинен робити це на умовах договору підряду. Для пацієнта у будь-якому разі медична послуга має бути безоплатною.


Медзаклади також мають забезпечити пацієнту знеболення на всіх етапах лікування та діагностики, інтенсивну терапію, кисневу підтримку, всі медичні вироби, лікарські засоби, необхідні для проведення хіміє- та променевої терапії. Розмітка, маска для променевої, контрастна речовина та інші медичні вироби і витратні матеріали теж входять до числа того, що медзаклади зобов'язані надавати пацієнтам безоплатно.


Якщо у медзакладі є лінійний прискорювач, проведення променевої терапії на цьому обладнанні також є безоплатним.

Лікування гематологічних та онкогематологічних захворювань

Пацієнти з цими захворюваннями мають право на безоплатну діагностику, лікування та супровід в амбулаторних або стаціонарних умовах. Лікування включає лабораторні та інструментальні дослідження (наприклад, МРТ і КТ, в тому числі з внутрішньовенним контрастуванням). А також лікування методом еферентної терапії або із застосуванням аферезу клітин крові, трансфузійна підтримка, інтенсивна терапія, киснева підтримка, знеболення.

Ліки

Обираючи заклад, в якому лікуватися, зверніть увагу на забезпечення ліками в цьому закладі.

Важливо знати, що пацієнти з онкозахворюваннями можуть отримати у медичному закладі дороговартісні препарати, які закуповує держава. Перелік ліків – https://cutt.ly/fHwx7PR


Як перевірити їх наявність у онкоцентрах – https://bit.ly/3yVdoNt


Перелік наявних ліків медзаклади мають публікувати на своїх сайтах та інформаційних стендах в приміщенні лікарні.


Окрім специфічних дороговартісних хіміопрепаратів, що закуповуються за окремою державною програмою, пацієнти у стаціонарі повинні забезпечуватися безоплатними ліками, що включені до Національного переліку. Наприклад, препарати супроводу, що використовуються для премедикації. Перевірити, чи входять призначені препарати до Нацпереліку можна на сайті або у мобільному додатку “Ліки Контроль”. Інформацію про наявність цих ліків медзаклади також мають періодично оновлювати на своїх сайтах та на стендах у приміщенні лікарні.


Також з початку війни в медичні заклади надходить гуманітарна допомога у вигляді ліків. Це можуть бути і дороговартісні інноваційні препарати, необхідні онкопацієнтам. Перелік цих ліків теж повинен оприлюднюватися та постійно оновлюватися.


Хірургія

Хірургічні операції із знеболенням на всіх етапах діагностики та лікування, анестезія, необхідні лабораторні та інструментальні дослідження, а також післяопераційне відновлення входить у безоплатний перелік послуг.

Контрольні обстеження

Коли онкопацієнт досягає ремісії, його супровід також є безоплатним за Програмою медичних гарантій. Медичні послуги можна отримати за пакетом «Профілактика, діагностика, спостереження, лікування та реабілітація пацієнтів у амбулаторних умовах».

Зверніть увагу, що отримати певну послугу, наприклад, пройти певне обстеження можна тільки у закладах, які мають обладнання, необхідне для проведення цього обстеження, або ж мають договір з підрядником. Отримати медичні послуги можна в спеціалізованих онкозакладах, або у багатопрофільних клінічних лікарнях, що заключили договір з НСЗУ та законтрактували даний пакет.


Паліативна допомога.

Якщо пацієнт потребує паліативної допомоги, він може отримати її за пакетом стаціонарної або мобільної паліативної допомоги за електронним направленням лікаря. Пам'ятайте, що паліативна допомога є не екстреною медичною допомогою, а плановою медичною послугою. Тому потрібно подбати заздалегідь, якщо необхідна госпіталізація до паліативного відділення чи виїзд мобільної бригади, яка надасть необхідну допомогу вдома.

Детальніше про специфікації та умови надання медичних послуг:


«Профілактика, діагностика, спостереження, лікування та реабілітація пацієнтів у амбулаторних умовах» – https://bit.ly/3uuPbet


«Хіміотерапевтичне лікування та супровід дорослих і дітей з онкологічними захворюваннями в амбулаторних та стаціонарних умовах» – https://bit.ly/3yNDgej

«Радіологічне лікування та супровід дорослих і дітей з онкологічними захворюваннями в амбулаторних та стаціонарних умовах» – https://bit.ly/3yWjxsS

«Лікування та супровід дорослих і дітей з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями в амбулаторних та стаціонарних умовах» – https://bit.ly/3IwKwyA

«Хірургічні операції дорослим та дітям в стаціонарних умовах» – https://bit.ly/3yvGHVJ

Що робити, якщо вам відмовили надати медичну допомогу безоплатно?

Переконайтеся, що відмова є безпідставною. Зокрема, перевірте чи послуга входить до переліку безоплатних послуг в межах Програми медичних гарантій.

Переконайтеся, що заклад уклав угоду з НСЗУ на відповідну послугу.

Якщо відмовляє лікар, напишіть скаргу до директора медичного закладу про неправомірні дії медика.

Якщо відмовляють на рівні керівництва лікарні, напишіть скаргу до Департаменту охорони здоров'я області, якщо онкоцентр обласний, а бо міста, якщо онкоцентр міський. Або до власника медзакладу - відповідного органу влади (облрада чи міськрада, зазвичай про це вказано в назві закладу).

Якщо не вдається вирішити проблему на місцевому рівні, подайте скаргу в НСЗУ: через контакт-центр або листом на адресу м. Київ, пр-т Степана Бендери, 19, 04073, або на електронну адресу info@nszu.gov.ua

Знайте свої права та відстоюйте їх! Пам'ятайте, що ваша небайдужа позиція дозволить поліпшити медичну систему в Україні!

61 перегляд1 коментар
bottom of page