top of page

Чи потрібне електронне направлення для кожного візиту в онкоцентр?

Даємо відповідь на одне з найпоширеніших запитань, з яким звертаються до нас онкопацієнти.

Для першого візиту пацієнта до онкодиспансеру/онколога потрібне е-направлення. Його може виписати сімейний лікар, терапевт або будь який лікар вузького спрямування.


Після постановки пацієнта на облік в онкодиспансері та старту спостереження у онколога, е-направлення для кожного візиту не потрібне. Онколог може на кожен візит пацієнта створювати епізод, не погашаючи направлення. НСЗУ виплачує кошти не за направлення, а за взаємодію.

За потреби лікар-онколог може виписати направлення на додаткові аналізи, дослідження, консультації у інших лікарів. Їх можна пройти в онкодиспансері, де лікується пацієнт, або в будь якому іншому медичному закладі на розсуд пацієнта.

До лікарів первинної ланки — сімейного лікаря, терапевта можна потрапити без направлення.

У зв’язку із війною, в зоні бойових дій чи на тимчасово окупованих територіях діють паперові направлення до лікарів.

Через війну та окупацію багато українців були змушені змінити місце проживання. Якщо обставини не дозволяють підтримувати контакт із лікарем, з яким була укладена декларація, можна звернутися до будь-якого іншого лікаря первинки.

Якщо ви переїхали в інше місто чи область і потребуєте допомоги сімейного лікаря, зверніться у найближчу амбулаторію або центр первинної допомоги. Нову декларацію для цього укладати не потрібно, послуги, передбачені Програмою медичних гарантій, будуть безоплатними, як і раніше. Це огляд, консультація, аналізи крові та сечі, кардіограма, вакцинація, рецепти на “Доступні ліки”, направлення до інших лікарів тощо.

Якщо ж ви, як і ваш лікар, залишилися жити у своєму місті або громаді — в разі потреби звертайтеся саме до нього, за місцем укладення декларації. Пам’ятайте, що зараз навантаження на сімейних лікарів може бути великим. Дотримуючись звичного алгоритму, ви дуже допоможете лікарям та медичним закладам працювати стабільно.

Якщо ви живете там, де і раніше, а ваш лікар змінив місце проживання, медичний заклад запропонує заміну. У разі потреби ви зможете укласти нову декларацію.

Крім того, ви можете підтримувати зв’язок зі своїм лікарем дистанційно, навіть живучи в різних куточках країни. По телефону чи в месенджері зараз можна отримати консультацію, рецепт на “Доступні ліки” та електронне направлення. Якщо маєте змогу зберігати контакт зі своїм лікарем — робіть це.


52 перегляди0 коментарів
bottom of page