top of page

Як пані Галина домоглася отримання безкоштовних ліків


Знайомтесь, це пані Галина. Пані Галині – 75. Після закінчення Чернівецького університету вона працювала викладачем інформатики. Любить навчатися сама та вчити інших. Вивчає англійську мову. Веде здоровий спосіб життя. Вже багато років займається скандинавською ходьбою. Любить активні фізичні вправи. В 2017 році вперше зіштовхнулася з діагнозом РАК.


Далі - текст від першої особи.


Було багато переживань. Були думки, що це помилка, що зі мною ЦЕ не може статися. Але, це була правда, у мене рак молочної залози, гормозалежна пухлина.

Місяць опромінення. Операція. Хімія. Мені було дуже страшно і самотньо. Я була без волосся. В перуці. Але не хотіла скорятися долі. Шукала інформаційної допомоги. Мені бракувало знань. Я перевертала інтернет, і якось ввечері випадково натрапила на "Афіна. Жінки проти раку" - група взаємодопомоги онкопацієнтів.

Це був 2018 рік. Мені призначили прийом препарату гормонотерапії. Кожен місяць я купляла летрозол у аптеці. Ніхто не сказав мені про моє право на безкоштовне отримання ліків. І, якби я не читала Афіну, я б ніколи не дізналася б про цю можливість.

Пам'ятаю, як я зайшла до онколога в полікліниці і попросила у нього рецепт на безоплатне отримання ліків. Лікар мені відмовив.

– Нема підстав, – сказав він і нахилився до своїх паперів.

Але я знала, що треба робити. Дуже впевнено і голосно, чітким голосом, я сказала чарівні слова:

– Згідно постанови КМУ №1303 від 17 серпня 1998 року амбулаторне лікування онкохворих має бути безкоштовним.

Лікар підняв голову, подивився на мене, сказав:

– Хвилинку!

І побіг до головного лікаря.


Все!!! З того часу я отримувала летрозол, а потім екземестан - безкоштовно. Я навчила багатьох своїх знайомих алгоритму, про який дізналася в Афіні. Й він працює!

В даний момент хвороба прокинулась, трапився рецидив захворювання, тому необхідно було змінити схему лікування. Лікар призначив фулвестрант. Препарат є дороговартісним. І лікар сказав мені про це. Запитав чи зможу я оплатити. Саме перед візитом до лікаря в Афіні мені підказали, що на сайті онкодиспансеру в переліку безоплатних ліків є безкоштовний фулвестрант.

Я згадала свій алгоритм. Встала, й дуже впевнено і голосно сказала лікарю:

– Я знаю, що у диспансері є безкоштовний фулвестрант.

Ці чарівні слова допомогли мені отримати два уколи безкоштовно. В четвер я знову отримую лікування.


Любі друзі! Будьте рішучими і сміливими. Не варто платити за те, що можна отримати безоплатно. Перш ніж купувати ліки, перевірте їх наявність в медичному закладі. Не бійтеся відстоювати свої права!

Ми дуже сподіваємось, що історія пані Галини, надихне і інших онкопацієнтів та допоможе отримати необхідні для лікування ліки.


Нагадаємо, препарат Фулвестрант, закуплений держкоштом, вперше надійшов в онкоцентри. Він є одним із тих препаратів, які нам вдалося внести до номенклатури державних закупівель в минулому році. І ми дуже радіємо, що у пацієнтів є можливість його отримувати безоплатно.

Розподіл препарату по регіонах – https://bit.ly/3ODAOfh


Перевірити наявність ліків в онкоцентрах – https://bit.ly/3QJ6UYY

223 перегляди0 коментарів
bottom of page