top of page

Історія лікування Наталії за Програмою медичних гарантій

Наталія з Кіровоградщини протягом 30-ти років працювала вихователькою у школі для сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.


Про діагноз – рак легень - дізналася у 2020 році, під час пандемії коронавірусу. Жінка розповідає, що майже рік страждала від нападів, під час яких не могла набрати повітря у легені і задихалася. Однак думала, що все це через нерви.

 

«Коли дізналася про діагноз, хотілося відкрити вікно і вийти з нього. Але з часом мені було трохи соромно за ці думки. Тільки жити! Щоб бачити доньку, онуків. Жити і боротися», - говорить Наталія.


Лікувалася жінка у Києві у Національний інститут раку. Каже, що майже всі послуги отримувала безкоштовно за Програмою медичних гарантій (ПМГ).


Більше про Національний інститут раку дивіться у відео.


Нагадаємо, що дізнатися про безоплатні медичні послуги ви можете, зателефонувавши на гарячу лінію ГО «Афіна. Жінки проти раку» ПАЦІЄНТ МАЄ ПРАВО:

+380 66 911 33 33 (Водафон),

+380 68 911 33 33 (Київстар)

з понеділка по п'ятницю з 10:00 до 18:00.


Після лікування контрольні КТ також проходила за ПМГ, зокрема у приватній TomoClinic, яка уклала договір з НСЗУ.


Більше про лікування у Томоклінік можете дізнатися тут:


Жінка згадує, що почувалася у лікарні немов вдома, каже, що їй дуже пощастило зустріти на своєму шляху людяних та професійних лікарів.

 

«Спільнота «Афіна. Жінки проти раку» дуже мене підтримала. Кожному, хто стикається з раком, рекомендую Афіна. Жінки проти раку - група. Коли людина у діагнозі, то дуже багато питань виникає, думаєш, що життя закінчилося. Але у групі мені дуже допомогли» - говорить Наталка.


Під час лікування жінку надихала родина, яку вона тепер цінує ще більше, та улюблена робота, на яку Наталка вже повернулася. Навантаження тепер у неї менші, але працювати з дітками продовжує. «Я вдома не можу сидіти. Дуже люблю свою роботу і не можу без дітей», - говорить жінка.


Окрім роботи Наталія допомагає ЗСУ, вона організувала збір на тепловізор для своїх вихованців, які пішли на фронт. Каже, що іншим хлопцям батьки допомагають, а її підопічним сиротам допомогти нема кому.


За своє життя Наталія виховала чимало дітей, з багатьма випускниками спілкується і зараз. «Діти дуже хороші повиростали. Оце мене надихає», - каже вона.


Онкопацієнтам Наталка бажає ніколи не опускати руки.


«Я розумію, що може бути страх, крик душі, але важливо знати, що все можна перемогти: медицина рухається вперед, а поряд завжди є небайдужі люди, які тобі допоможуть».

__________

Ініціатива ‹Гарантовано!» реалізується Пацієнти України у партнерстві з Міністерство охорони здоров'я України і НСЗУ та за підтримки Проєкту USAID Ukraine "Підтримка реформи охорони здоров'я".


19 переглядів0 коментарів
bottom of page