top of page

Історія та поради Лариси

Про діагноз Лариса дізналася у 2021 році. Жінка говорить, що відчула біль у грудях та майже відразу звернулась у клініку, щоб зробити УЗД. Нічого підозрілого не виявили, але Лариса відчувала, що з нею щось не так.


Через 3,5 місяці вона пішла до мамолога, який призначив біопсію, за результатами якої встановили онкологічний діагноз - рак молочної залози.

 

“У мене завжди була канцерофобія. 40 років тому від раку померла моя тітка, а 20 років тому - чоловікова мама. Я вважала, що рак це все одно, що смерть”, - згадує жінка.


Лариса каже, що, на щастя, після встановлення діагнозу вона приєдналася до спільноти “Афіна. Жінки проти раку”.

 

“Я отримала величезний масив інформації. Я знала, яке лікування на мене очікує, і дівчата мене дуже підтримували. Я дізналася, що, виявляється, люди можуть жити і з метастазами, і з 4-ю стадією”, - каже Лариса.


Проходила “хімію” і робила операцію жінка у Краматорську. На променеву у 2022 році поїхала до Запоріжжя. Каже, що вдячна всесвіту за те, що майже встигла пройти її до повномасштабного вторгнення. Останній сеанс у Лариси мав бути 25 лютого 2022 року: пройти його вона не змогла через сильні обстріли російських військ.


Разом з чоловіком жінка повернулася у рідний Краматорськ, однак у місті ставало все небезпечніше, і родина евакуювалася до міста Чернівці. Наразі Лариса у ремісії, у Чернівцях вона отримує безоплатно необхідні ліки, а також проходить контрольні обстеження за Програмою медичних гарантій.


Жінка каже, що через діагноз та пов'язані з ним випробування у неї змінилися погляди на життя.


“До хвороби у мене була депресія. Я шукала сенс життя, і постійно себе питала: навіщо ми тут? Після діагнозу я радію кожній миті життя. Дуже люблю природу”, - говорить Лариса.


У жінки є хобі, яке допомагає їй у нелегкі часи. Лариса вирощує орхідеї, колекцію яких чоловік вивіз з Краматорська. Зараз окрім цих примхливих квітів, Лариса почала вирощувати ще й хойї.


Людям, які тільки починають свій шлях боротьби з раком, Лариса радить вірити в себе.

 

“Відразу у всіх одна реакція - шок і страх. Передусім, лякає необізнаність. Коли починаєш лікування, то стаєш більш впевненим”, - говорить вона.


Лариса говорить, що після діагнозу зрозуміла, що сенсом життя насправді і є саме життя: ходити по землі, щось чути, відчувати і бачити навколишню красу.

“Неважливо, скільки тобі залишилося жити. Головне - прожити своє життя якісно. Просто відчувати життя і радіти йому. Цінувати момент, поки ти тут і все у тебе добре”, - каже Лариса.


Ларису ви вже могли бачити у ролику, який ми створили в рамках проєкту «Гарантовано!»


Відеоролик транслювався в потягах Інтерсіті на Укрзалізниця - Ukrzaliznytsiahttps://fb.watch/rbKWpBq4np/ 


Таким чином, Лариса, взявши участь у нашому проєкті, допомогла багатьом іншим пацієнтам дізнатися про безоплатні медичні послуги, гарантовані державою.

 

На жаль, багато людей, дізнавшись про діагноз рак, відмовляються від лікування через те, що вважають, що на лікування потрібно дуже багато коштів. Але важливо знати, що держава покриває основні види лікування онкозахворювань, якщо рак виявлено на ранній стадії, то цілком можливо отримати все необхідне лікування безоплатно.

 

А ми закликаємо ділитися своїм досвідом отримання безоплатних послуг та ліків з іншими – це може зберегти їхні життя.


Дізнатися про безоплатні медичні послуги для онкопацієнтів згідно Програми медичних гарантій 2024 можна тут.

_____

Ініціатива «Гарантовано!» реалізується Пацієнти України у партнерстві з Міністерство охорони здоров'я України, НСЗУ Національна служба здоров'я України та за підтримки USAID Ukraine - USAID Україна «Підтримка реформи охорони здоров’я».


31 перегляд0 коментарів
bottom of page