top of page

Безкоштовні ліки

Оновлено: 19 січ. 2019 р.

Щороку держава витрачає мільйони гривень на закупівлю ліків для онкохворих пацієнтів. Забезпечення ліками та медичними виробами відбувається як за кошти державного бюджету (централізовано) так і за кошти місцевих бюджетів. Проте не всі пацієнти знають, що можуть отримати ліки безкоштовно. Ніхто не має права вимагати у пацієнта гроші за них, - ви вже сплатити за ці ліки зі своїх податків.




Як дізнатися про наявність ліків у медичному закладі?


1.. Відповідно наказу МОЗ №509 лікарні мають щотижнево розміщувати інформацію про залишки ліків та медвиробів на власних сайтах або сайтах обласних департаментів охорони здоров’я, а також на інформаційних стендах. Отже, щоб дізнатися про наявність ліків, які ви можете отримати безкоштовно, потрібно знайти інформацію на інформаційному стенді або на сайті онкодиспансеру, де ви стоїте на обліку. Також можна використовувати ресурси "Є ліки"  www.eliky.in.ua  та "Liky UA" www.liky.ua, на яких розміщується зведена інформація про усі ліки, медвироби і витратні матеріали, що закуплені за кошти державного та місцевого бюджетів, а також надані в рамках благодійної діяльності і гуманітарної допомоги. На випадок відсутності інформації на вищезазначених ресурсах, або її неактуальності через давність розміщення, пацієнт може зробити запит про доступ до публічної інформації на ім`я головного лікаря щодо наявності певного медичного препарату.

2. Повідомте лікаря, що ви знаєте про наявність в лікарні призначених вам ліків і хочете отримати їх безкоштовно.

3. Якщо лікар відмовляється безкоштовно надати вам ліки, які є в наявності, - напишіть скаргу на ім'я головного лікаря, а також у обласний департамент охорони здоров'я.


Не добилися справедливості - пишіть скаргу в Міністерство охорони здоров'я України.


Вимагайте ліки, захищайте своє право на здоров'я та допомагайте долати корупцію!

564 перегляди0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page