top of page

ЖОВТЕНЬ – МІСЯЦЬ БОРОТЬБИ З РАКОМ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ

Оновлено: 10 квіт. 2020 р.

Традиційно весь місяць проводяться заходи з інформування про профілактику, діагностику тал лікування раку грудей. Наведемо деякі факти.


Ежегодный марш
ГО "Разом проти раку"

Рак молочної залози — найпоширеніше онкологічне захворювання серед жінок. Щороку понад півмільйона жінок у всьому світі помирає через цю недугу. Однак хворіють на рак грудей не лише жінки, а й чоловіки.


За даними Національного канцер-реєстру, минулого року діагноз «рак молочної залози» почули 14 514 українців. Померли через рак грудей у 2018-му році 5 823 українці. Це означає, що кожного тижня близько 110 наших співвітчизників помирають від раку молочної залози.


Найвищі показники захворюваності на рак молочної залози — серед українок віком понад 60 років, хоча вже з 30 років істотно частішають випадки захворювання. Кожній четвертій жінці рак грудей діагностують уже на ІІІ–ІV стадії, коли ефективність лікування значно знижується.


Важливо: рак виліковний за умови його виявлення на I стадії — у 95% жінок, на II стадії — у 80%, на III стадії — у 50% жінок.


Ви перебуваєте в групі ризику, якщо у вас є:

☑ родичі першої лінії (мама, бабуся, сестра, тітка), які хворіли на рак грудей;

☑ відсутність вагітностей та пологів;

☑ перша вагітність у 30 років і старше;

☑ вік старше 40 років;

☑ ранній початок менструацій — у віці до 12 років;

☑ пізня менопауза — після 55 років;

☑ безперервне вживання гормональних контрацептивів протягом тривалого часу, а також гормональної замісної терапії у менопаузі;

☑ цукровий діабет;

☑ ожиріння;

☑ куріння;

☑ зловживання алкоголем;

☑ нічна робота;

☑ перенесений раніше рак грудей або рак яєчника;

☑ вплив джерел радіації.


За даними ВООЗ, 21% усіх випадків смерті від раку молочної залози у світі причинено

вживанням алкоголю, зайвою вагою та фізичною інертністю.


Проконсультуйтеся зі своїм лікарем щодо того, як часто вам потрібні профілактичні огляди — це залежить від вашого віку та факторів ризику, які можуть вплинути на розвиток раку.

Рак молочної залози на ранніх стадіях (І-й і ІІ-й) протікає безсимптомно і не завдає болю. Привернути увагу мають дуже болісні місячні, болі в молочних залозах.

 

Симптоми, що дають підстави запідозрити рак молочної залози:

➖ прозорі або кров’янисті виділення з грудей;

➖ втягнення соска;

➖ зміна кольору або структури шкіри грудей (набряк, збільшення або зменшення розмірів);

➖ ущільнення або новоутворення у молочних залозах;

➖ ерозії, кірочки, лусочки, виразки в зоні соска, ареоли;

➖ збільшення пахвових або надключичних лімфовузлів.

.

Профілактика

Для запобігання раку молочної залози важливо дотримуватися здорового способу життя. А саме - відмовитись від куріння, алкоголю, бути фізично активними та підтримувати нормальну масу тіла, спати вночі. Окрім цього раз на рік треба проходити огляди лікаря-мамолога, а жінкам старше 40 років — здійснювати мамографічні обстеження.

Також усім жінкам старше 20 років варто щомісяця самостійно обстежувати молочні залози. У разі будь-яких змін у молочних залозах негайно зверніться до сімейного лікаря та візьміть направлення на обстеження!

87 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page