top of page
  • Фото автораElla

ОНКОЛОГІЯ ТА ІНВАЛІДНІСТЬ



Онкологічні захворювання входять до переліку захворювань, при яких можна претендувати на оформлення інвалідності. Однак гарантувати її отримання не можна – онкозахворювання по різному впливають на якість життя людини і по-різному реагують на лікування.

Фактори, що підвищують ймовірність призначення інвалідності:

  • Повне чи часткове видалення органу

  • Проходження променевої, хіміотерапії, гормонотерапії

  • Ріст пухлини, який не вдається уповільнити

  • Метастазування

  • Рецидив захворювання

  • Післяопераційні наслідки (наприклад, лімфостаз кінцівок)

Окрім того спеціалісти звертають увагу на хронічні захворювання, які періодично загострюються, зниження професійних можливостей пацієнта, потребу в особливих умовах роботи, навіть зважають на скрутне матеріальне становище.

МСЕК (медико-соціальна експертна комісія) вивчає, чи підходить здоров’я людини під параметри:

  • Повна або часткова втрата працездатності

  • Немає можливості обслуговувати себе повною мірою через проблеми з розумовою здатністю, фізичними недугами, психічним здоров’ям.

Якщо ви вважаєте, що підпадаєте під названі критерії, а ваш лікар відмовляється надати вам направлення на комісію, потрібно писати заяву на головного лікаря мед закладу з вимогою надати офіційну довідку про відмову з печаткою медичного закладу. І якщо така буде надана – надсилати скаргу в департамент охорони здоров’я.

Інвалідність через рік-два можуть зняти, якщо немає метастазів, післяопераційних наслідків і протипухлинне лікування повністю закінчене .

Інвалідність можуть призначити пожиттєво. Підставою може бути ампутація органу , або неефективність проведеного лікування і прогресування захворювання.

У такому випадку щоб отримати інвалідність, потрібно додати для МСЕК медичні документи про наявність супутніх захворювань. Для цього мають бути зафіксовані звернення зі скаргами до сімейного лікаря та вузьких спеціалістів, стаціонарне лікування.

Якщо ви вважаєте, що МСЕК безпідставно відмовила вам у наданні інвалідності - ви маєте право подати апеляцію в держдепартамент охорони здоров"я.

АЛГОРИТМ ОТРИМАННЯ ІНВАЛІДНОСТІ

Порядок процедури оформлення інвалідності установлено постановою Кабінету міністрів України №1317 від 02.12.2009року ⬇️

На час лікування пацієнтові зі злоякісною пухлиною відкривають листок непрацездатності. Подати документи на інвалідність можна протягом 4 місяців від дати відкриття лікарняного. За цей час можливе обстеження, операція, хіміотерапія та ін. лікування. Говоріть зі своїм лікарем про бажання отримати інвалідність одразу після постановки діагнозу і отримання схеми лікування.

Алгоритм дій:

  • Звертаєтесь до лікаря, на обліку в якого перебуваєте

  • Лікар-онколог надає виписку для сімейного лікаря

  • Сімейний лікар направить на усі необхідні додаткові обстеження

  • Сімейний збирає усі скарги, довідки, результати обстежень , дає направлення на комісію

  • Комісія визнає факт втрати працездатності, видає довідку про оформлену групу, і листок реабілітації

  • З документами, виданими МСЕК потрібно звернутися в органі соцзахисту за місцем проживання і оформити належні пільги і виплати.

  • Відкрити у банку рахунок для соціальних виплат, на який надходитиме пенсія, взяти довідку про реквізити.

  • З усіма наявними документами звернутися (протягом 3 місяців після рішення МСЕК) в Пенсійний фонд для оформлення виплат.

Для спрощення подання документів у ПФУ введена урядова онлайн-система «Е-пенсія» :

На даному сайті – усі можливі сервіси для пенсіонерів. Є можливість зареєструватися і отримати доступ у власний електронний кабінет. Там можна завантажити і подати усі необхідні документи для призначення виплат по інвалідності. Там також можна отримати повну детальну інформацію про: свій трудовий і страховий стаж, місця роботи та заробітну плату за всі роки по місяцях, протоколи по перерахунку пенсії, сканкопії усіх документів, надані пенсіонером у ПФУ. В електронному кабінеті можна контролювати сплачені податки у ПФ, правильність нарахування пенсії, а також написати електронне звернення, запитання чи скаргу, на які гарантовано буде офіційна відповідь.

Щоб користуватися усіма сервісами порталу , зайшовши у свій електронний кабінет, необхідно мати Електроний ключ (підпис). Його можна отримати безпосередньо у відділенні ПФУ, або власноруч виготовити його в ПРИВАТ 24 ( як це зробити – є в інтернеті є покрокові інструкції).

Також можна скачати додаток «Е-ПЕНСІЯ» на смартфон з системою Андроїд⬇️

Про працевлаштування та соціально-побутове забезпечення інвалідів у Закон України №2249-VIII ⬇️з внесеними змінами від 19.12.2017

ЯК НАРАХОВУЄТЬСЯ ПЕНСІЯ ПО ІНВАЛІДНОСТІ

Пенсія по інвалідності призначається згідно ст.25 Закону України «Про пенсійне забезпечення» ⬇️

Розмір пенсії залежить від стажу і заробітку.

Розмір пенсії розраховується у відсотках згідно з ст.33 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» ⬇️ :

  • 100% пенсії за віком - інвалідам 1 групи

  • 90% пенсії за віком - інвалідам 2 групи

  • 50% пенсії за віком - інвалідам 3 групи

Перерахунок пенсії здійснюється автоматично, для цього не потрібно звертатися в ПФУ.

При відсутності кількості років стажу, вказаного в статті закону⬇️, призначається соціальна пенсія. Її розмір залежить від прожиткового мінімуму і складає у 2020 році:

  • 1 638 грн до 1 липня

  • 1 712 грн до 1 грудня

  • 1 769 грн після 1 грудня

ІНВАЛІДНІСТЬ І РОБОТА

Деякі роботодавці вважають, що тільки 3 група інвалідності є робочою в Україні, однак згідно з законом, присвоєння будь-якої групи, починаючи з 1Б, не позбавляє людину права на працю.


ПІЛЬГИ ІНВАЛІДІВ ПО ГРУПАХ

Зручний виклад усіх пільг - тут ⬇️

Основний Закон України, який визначає пільги та основи соціальної захищеності для людей з інвалідністю - це Закон України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні»⬇️

ПРОТЕЗУВАННЯ. ЗАСОБИ РЕАБІЛІТАЦІЇ

Порядок забезпечення засобами реабілітації (протезами, засобами пересування та ін) встановлено постановою Кабміну України № 1652 ⬇️від 29 листопада 2006 р ( у редакції постанови від 12 листопада 2008 р. № 1015).

ГАРЯЧІ ЛІНІЇ:

Гаряча лінія для інвалідів України 📞15-39

Урядова гаряча лінія Урядовий портал 📞15-45

Гаряча лінія МОЗ 📞0 800 505 201(по буднях з 9:00 до 18:00)

Гаряча лінія Пенсійний Фонд України 📞0 800 503 753

13 466 переглядів1 коментар

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page