top of page

Особливості харчування після колоректальних операцій

Автор - Савенков Дмитро Юрійович, Завідуючий онкохіругічнім відділенням №2 Дніпропетровського обласного клінічного онкологічного диспансера.

Спеціально для "Голос Афіни. Вісник онкопацієнта".


Важливість дієти після операції на кишківнику з приводу колоректального раку (КРР) переоцінити неможливо. Неправильне харчування призводить до трагічних наслідків. І неважливо, виконано оперативне втручання за допомогою сучасної лапароскопічної технології або була проведена класична порожнинна операція. Тому завдання хірургів – не тільки бездоганно прооперувати пацієнта, а й надати необхідну інформаційну підтримку для правильного проходження реабілітаційного періоду.

Дієта після колоректальних операцій передбачає

3 основних етапи


I Етап

Зазвичай мова йде про перші 3 доби. Перший післяопераційний день обов'язково тільки вода – це важливо. А підтримка організму забезпечується спеціальним харчуванням, яке вводиться внутрішньовенно. На 2 добу дозволяється рідка їжа. На 3 добу починається дієтичне харчування дуже маленькими порціями до 8 прийомів їжі. Страви повинні бути теплими, тільки рідкої консистенції, наприклад, кисіль, рисовий відвар.


II Етап

Починаючи з 4 дня, дуже сувора дієта з легкозасвоюваною їжею. Режим харчування – до 6 разів на день по 350-400 г. Споживання солі не більше 5 г. В цей період продукти повинні бути м'якої консистенції і теплими. Гаряче і холодне вживати не можна.


III Етап

Через 2 тижні після операції починається поступове розширення меню. З суворої дієти можна поступово переходити на харчування близьке до того, яке було раніше. Однак, введення нових продуктів повинно впроваджуватися поступово.

Важливо! Пацієнту критично необхідно пройти всі етапи харчової реабілітації із суворим дотриманням цих рекомендацій. Справа в тому, що при перетравленні їжі виробляються ферменти, жовч. Якщо допустити даний процес в ранньому післяопераційному періоді – це негативно відобразиться на стані кишківника. Накладені шви можуть розійтися.


Загальні рекомендації з організації харчування після хірургії КРР

· Режим харчування повинен бути регулярним – не менше 5 разів на день.

· Способи приготування страв: варіння, запікання в духовці, тушкування, на пару.

· Виключити: смажені, гострі, копчені, солоні, мариновані, пряні продукти, а також алкоголь, свіже молоко і спеції.

· Порції повинні бути невеликі. Переїдати не можна – особливо на ніч.

· Рекомендується тверді продукти подрібнювати для більш ретельного пережовування.

· Не вживати продукти, які сприяють газоутворенню, діареї або запору.

· Пити рідину не більше 1,5 л.

· Їжа повинна бути теплою, щоб не дратувати кишківник. Гарячі і холодні напої заборонені.

· Раціон необхідно збалансувати в такій пропорції: білки - 15%, жири - 30%, вуглеводи - 55%.


Що конкретно можна їсти людині на такій дієті?

· Біле м'ясо. Курка або індичка, на перших порах подрібнене до стану паштету. Білок допомагає організму справитися з наслідками загального наркозу.

· Кисломолочні продукти. Сприяють відновленню мікрофлори кишківника і швидшому загоєнню ран.

· Овочі та фрукти. В межах узгодженого з урахуванням конкретної ситуації переліку – в перетертому або перемеленому в блендері вигляді. Рекомендується комбінація їх в пропорціях, які забезпечать організм необхідними мікроелементами та вітамінами.

· Рідина. Очищена питна вода чергується з тільки що приготованими овочевими соками – буряковим, морквяним і фруктовими сокам – яблучним, персиковим, абрикосовим.

Важливо! Пацієнту після операції на кишківнику доведеться зовсім відмовитися від кави, алкогольних напоїв, свіжого молока. Також табу на копчену ковбасу і різні делікатеси з переробленого м'яса.


Дієта для стомованих пацієнтів

Нерідко видалення злоякісного новоутворення передбачає видалення частини кишківника з виведенням постійної або тимчасової стоми, через яку здійснюється дефекація. Найчастіше на тонкій кишці формується ілеостома, на товстій – колостома. Стомовані пацієнти не відчувають позивів і не можуть контролювати процес випорожнення. Калові маси і гази відходять спонтанно в спеціальні калоприймачі. Тому для таких пацієнтів дуже важливо за допомогою дієти відрегулювати періодичність і характер стільця.


Харчування в ранньому післяопераційному періоді

Процес реабілітації і відновлення режиму харчування після операції у пацієнтів зі стомой протягом перших двох тижнів відбувається практично за тією ж схемою, що і після будь-яких інших операцій на кишківнику. Однак є деякі особливості харчової поведінки:

· Слід вибирати продукти з легким проносним ефектом.

· Повністю виключити солодощі та продукти, що викликають газоутворення і бродіння.

· Максимально знизити споживання жирів.

· Дотримуватися питного режиму – не менше 2 л рідини в день (з урахуванням супів і напоїв), в разі проносу приймати водно-сольовий розчин.

Важливо! Щодня стежити за характером стільця. Якщо він занадто водянистий, то загущувати рисовим відваром, чорничним соком. Якщо занадто твердий, то вводити в раціон варений буряк, подрібнений чорнослив, більше пити води.


Харчування після виписки зі стаціонару

Вдома зі суворої дієти можна поступово переходити на споживання звичних продуктів. Однак, їх введення повинно бути поступовим. При цьому рекомендується вести щоденник харчування, в якому фіксувати нові страви, які споживаються за день, і реакцію кишківника на їх прийом. Спеціальних суворих дієт для хворих з ілеостомою або колостомою, в принципі, немає. Раціон необхідно підбирати індивідуально, враховуючи розташування стоми і характер випорожнень.

Щоб впоратися пацієнтові-стоміку з встановленням правильного режиму харчування, слід завести спеціальний журнал. У нього необхідно заносити вид і кількість прийнятої їжі, рідини. Туди ж вносяться дані про характер і частоту випорожнень, наявності газів, можливих больових відчуттях після прийому їжі, кількості сечі. Вести його потрібно до тих пір, доки хворий не визначить точно, яке харчування йому підходить, а яке викликає дискомфорт. Як правило, все стає зрозуміло протягом місяця.


Приклад, як може виглядати журнал


При ілеостомі

У пацієнтів з ілеостомою спорожнення кишківника відбувається часто і зазвичай рідким вмістом, має місце велика втрата води і електролітів. Тому харчування повинно вирішувати наступні проблеми:

· зневоднення;

· погана засвоюваність поживних речовин;

· водянисті випорожнення і / або діарея;

· частота випорожнень.

Для цього пацієнтові рекомендується дотримуватися такої моделі харочової поведінки:

· Вести облік кількості виділень (800-1200 мл в день), щоб не допустити зневоднення організму.

· Приймати їжу повільно невеликими порціями до 6 разів на добу.

· Ретельно пережовувати їжу.

· Страви повинні мати напіврідку консистенцію. Занадто суха їжа погано засвоюється, надмірно рідке харчування збільшує обсяг стільця.

· Пити воду часто і потроху між прийомами їжі. Обсяг близько 2 л на добу.

· Обмежити споживання солодкого, макаронів, картоплі, хліба.

· При зневодненні можна пити водно-сольовий розчин і / або вживати солоні страви. Добове споживання солі на рівні 6-9 г.

· Для згущення стільця в кожний прийом їжі включати банани, варений білий рис, печену картоплю і печене яблуко.

· Важливо забезпечити надходження в організм вітамінів – рекомендовано вживати соки цитрусових, брусничний та чорничний соки.

· Вечеряти рано і мало, щоб мінімізувати роботу тонкого кишківника вночі.

· Не пропускати прийоми їжі, не голодувати і не переїдати.


Важливо! Пацієнтам з ілеостомою в обов'язковому порядку рекомендована консультація гастроентеролога для визначення дози ферментних препаратів. Це лікарські засоби, що сприяють поліпшенню процесу травлення і включають в свій склад травні ферменти.


При колостомі

Якщо колостома накладена на праву половину товстого кишківника, тоді рекомендації по харчуванню такі ж як при ілеостомі. При колостомі в лівій половині товстого кишківника особливих проблем з травленням зазвичай немає. Кал зазвичай більш густий. І завдання пацієнта не допускати газоутворення та запорів. Поради при колостомі:

· Харчуватися регулярно не менше 5 разів на день за графіком.

· Не переїдати на ніч.

· Обсяг негазованої води не менше 1,5 л за день.

· Не вживати продукти, які викликають здуття (бобові, свіжий хліб, цибулю, білокачанну капусту).


Особливі моменти післяопераційного періоду

Головне завдання пацієнта після колоректальної операції – навчитися «чути» свій організм. Хворий повинен організувати харчування таким чином, щоб воно було збалансованим і меню, в залежності від індивідуальних травних процесів, включало проносні і / або закріплюючі продукти.

Ще один момент, що вимагає особливої уваги – це запах калових мас. Для його ослаблення в раціоні повинні бути присутніми кефір, йогурт або брусничний сік після їжі. Продукти, що посилюють неприємний запах: яйця, риба, цибуля, перець, часник, прянощі, деякі сорти сиру.


Важливо! Деякі пацієнти з метою збагачення організму корисними речовинами самостійно починають приймати у великій кількості антиоксиданти, відвари / настої лікарських рослин, вітаміни, мінерали. Це неправильно і навіть небезпечно, аж до провокування рецидиву. Прийом будь-яких засобів обов'язково повинен бути узгоджений з лікарем.

6 934 перегляди1 коментар

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page