top of page

Спростовуємо міфи про рак

Продовжуємо спростовувати найпоширеніші міфи про рак, які дуже часто заважають успішному лікуванню пацієнтів та призводять до небажаних наслідків і зовсім не обов'язкових обмежень.


Один з міфів, про який ми хочемо поговорити: рак = смертний вирок.


Чимало пацієнтів, які вперше чують про онкологічний діагноз, починають прощатися з життям, деякі навіть відмовляються від лікування, мотивуючи свої дії тим, що рак – невиліковна хвороба, від якої всі помирають.

 

Насправді прогноз, скільки проживе конкретний онкопацієнт, залежить від багатьох факторів. Зокрема від того, повільно чи швидко розвивається хвороба, наскільки вона поширилась в організмі, від ефективності методів лікування, загального стану здоров’я людини тощо.


У свідомості людей, які з цією хворобою не стикалися, рак дуже часто асоціюється зі смертю, нещастям і стражданнями.


Проте такі діагнози як гіпертонія, серцево-судинні захворювання чи діабет, які є більш поширеними, ніж рак, сприймаються пацієнтами значно спокійніше, і зазвичай, люди впевнені, що з цими хворобами можна жити.

 

Насправді у всьому світі саме серцево-судинні захворювання є основною причиною смерті. А таке захворювання як цукровий діабет може бути хворобою на все життя, яка потребує інтенсивного лікування та самоконтролю.


Утім клеймо смерті, нещастя та страждань все одно у свідомості людей лежить саме на онкологічних захворюваннях.


Однією з причин «демонізації» раку є незнання, нерозуміння і страх, пов'язані з цією хворобою. Ймовірно, він перейшов в наші часи з давнього минулого, коли рак лікували тільки хірургічно і часто не могли навіть доглянути і обробити рану, застосовуючи різні народні методи.


Але з того часу людство встигло добре дослідити рак і винайти чимало засобів для його приборкання: променеву, хіміо-, імуно- та таргетну терапії.


Тому дуже важливо, щоб пацієнти мали якомога більше інформації про своє захворювання та розуміли, як його можна вилікувати.


Ще одним важливим фактором є заохочення людей до профілактичних обстежень та медичних оглядів, які сприяють ранньому виявленню раку. Адже відомо, що чим раніше рак виявлять, тим легшим буде його лікування, а шанси на ремісію - більшими.


Разом з міфом «рак дорівнює смерть» дуже часто можна почути і інший –

лікування від раку настільки важке і дороговартісне, що краще його й не починати.

 

Проте, варто знати, що майже всі хіміопрепарати для лікування ранніх стадій раку закуповуються держкоштом, і пацієнт може отримати їх безоплатно.

Успішно підібране лікування навіть на пізніх стадіях, або у випадку рецидиву і при наявності метастазів, може дати людині можливість не тільки жити далі, але й підтримувати прийнятну якість життя.


Та й саме лікування від раку не є суцільною темрявою, болем з постійним перебуванням під крапельницями у ліжку. Чимало людей успішно поєднують лікування з роботою, хобі, мандрами і особистим життям.


Побічні дії хіміотерапії, яких зазвичай, всі бояться, є індивідуальними для кожної людини, і існує чимало ліків, які здатні зменшити і навіть повністю усунути негативні відчуття.


Наука постійно розвивається і з’являються нові методики лікування й препарати, мета яких не тільки знищити ракові клітини, або навчити імунну систему боротися з недугою, але й покращити якість життя пацієнта.


Є чимало прикладів людей, які після лікування досягли ремісії і живуть таким само активним життям, як і до хвороби. І такі люди – це не лише багаті і знамениті «зірки», але й звичайні люди, про яких ми дуже часто розповідаємо і чиї історії надихають інших.


В українських лікарнях, які мають договір НСЗУ, діагностика і лікування раку є безоплатними, що також є дуже важливим фактором у розумінні того, що хворобу можна приборкати незалежно від фінансового стану пацієнта.


Детальніше про те, скільки сплачує НСЗУ Національна служба здоров'я України за медичні послуги медичним закладам за лікування одного онкопацієнта, ми писали тут.


Не менш важливою у подоланні стигми про обов’язкову смерть від раку є психологічна допомога, яка також надається безкоштовно в онкоцентрах, що працюють з НСЗУ.

Тож ствердження, що рак – це смерть є не тільки неправильним, але й дуже небезпечним.


Так, рак – це хвороба, яка змінює життя, і від нього можна померти, як і від будь-якої іншої хвороби. Однак – це не вирок, не демон і не покарання за гріхи. А вчасна діагностика, лікування, обізнаність та психологічна підтримка можуть зробити ваш шлях до ремісії не таким тернистим.

 

Чи можна захворіти на рак через стрес, ми розповіли тут.


___________

Ініціатива «Гарантовано!» реалізується Пацієнти України у партнерстві з Міністерство охорони здоров'я України, НСЗУ Національна служба здоров'я України та за підтримки USAID Ukraine - USAID Україна «Підтримка реформи охорони здоров’я».


12 переглядів0 коментарів
bottom of page