top of page
  • Фото автораElla

Як онкопацієнтам отримувати з інтернету тільки корисну і достовірну інформацію...

Перебуваючи в онкодіагнозі, ми розуміємо, що сьогодні покладатися 100% на лікарів ( а надто в умовах українських реалій в медичній галузі) - занадто дорога розкіш, коли на кону життя. Тож абсолютно виправданим є прагнення онко-пацієнта контролювати ситуацію, запитувати другу лікарську думку, вивчати усі деталі свого діагнозу. Діагностика, операція, призначення лікування за протоколом... Ми маємо бути впевненими, що вірогідність помилок мінімізована, бо ціна такої помилки - наше життя. Не менш важливими є питання подальшої реабілітації та заходів для убезпечення себе від рецидивів. На жаль, після активної фази лікування - операції, хіміо- та променевої терапії, онкохворі в більшості своїй опиняються сам на сам з потоком інформації, що надходить в інтернет не лише з лікувальних установ, з наукових джерел, а здебільшого від некомпетентних осіб. Недостовірна інформація поширюється з різних інтернет ресурсів, і автори таких статей обов’язково мають з того певний зиск. Це дилери, які таким чином просувають певний продукт чи послугу, це маніпулятори, які ловлять на гачок розгублених онкохворих із нестійкою психікою і непомітно підсаджують їх на певний інтернет-ресурс. А найстрашніші з них - це шахраї, що вдають із себе цілителів і відкрито заробляють на чужій біді ( але то вже окрема тема). І ще один плачевний факт (і ми знаємо це з власного досвіду і розповідей колежанок по діагнозу) - це те, що навіть деякі медики у своїх рекомендаціях іноді керуються інформацією з сумнівних джерел. Звідси - розповіді про рецептори цукру в раковій клітині, про рак, який харчується молоком, про порятунок від рецидивів та МТС через вегетаріанство чи споживання абрикосових кісточок, грибів і жуків, про вбивчу дію сонячного проміння, про шкідливість теплої ванни чи ранкової пробіжки і т.д.

Як же відділити зерно від полови? Звідки черпати необхідну інформацію і як не захопитися маніпулятивними матеріалами? Завжди треба задаватися питанням: хто і для чого публікує інформацію? Джерело інформації, інтернетресурс визначає достовірність. Статтю на тему онкології у КОСМО чи в САД-ГОРОД, ПОРАДНИЦЯ, чи ПРАВОСЛАВНИЙ ВІСНИК не варто сприймати як істину. Існує чимало сайтів та інтернет-видань , здавалося б, медичного спрямування. Чи достовірна інформація? Чи можна довіряти сайту? В такому разі треба дослідити це джерело. Віддавайте перевагу сайтам відомих ліцензованих медичних установ , які спеціалізуються на онкології, а також блогам і чатам відомих практикуючих лікарів, відеоматеріалам з наукових конференцій та онлайн-консультацій за участю видатних онкологів. Відразу можна закривати статтю , де замість конкретно вказаних офіційних джерел інформації, вживаються фрази типу : «вчені довели,що...» , «дослідження, проведене в Америці (Ізраїлі, Німеччині, тощо) підтвердили, що..», «цілитель, який вилікував від раку 4 стадії ... ть пацієнтів, радить...», «пацієнти, які не вживали цукру (молока, м’яса, алкоголю тощо) розповіли, як дієтою перемогли рак»... Довіряти можна лише інформації з відповідних джерел, при чому факти мають бути аргументовані конкретними дослідженями: вказується час і місце досліджень, ким проводились, кількість учасників, характеристика груп, точні результати, статистика, діаграми, посилання на першоджерела.

Пам’ятаємо: якби була панацея від раку (новітні технології, альтернативні методи, народні засоби) – це б давно уже впроваджувалося і застосовувалося, і на цьому уже б масово заробляли. Наприклад, якби була хоча б найменша підстава вважати, що цукор провокує рак – уже б знайшлась компанія, яка б організувала відповідні дослідження в різних країнах, довела це і , скориставшись результатами, могла б заробляти мільярди. Якби гриби, жуки, абрикосові кісточки дійсно лікували рак , якби хоч найменша для того була підстава– уже б знайшлись ті, хто б зробив на тій основі препарати, провів дослідження і запровадив масове виробництво диво-ліків, які б використовувала офіційна медицина світу.

Можна відмовитись від цукру і молока, якщо є таке бажання і є віра (хай і безпідставна), що то є шкідливо. Не біда. Але будь-який вилучений з раціону продукт треба замінити аналогічним за складом і цінністю.

Сода, гас, гриби, навіть лікарські трави не лише не допоможуть, а й можуть зашкодити здоров’ю і знівелювати ефект дороговартісних препаратів.

Мислити тверезо, фільтрувати інформацію, піддавати сумніву кожну нову інформацію – тільки так . Думаю, це тема, яку треба обговорювати постійно, доносити усім, хто має онкодіагноз : ми не маємо дозволити нами маніпулювати. Дотримуймося інформаційної гігієни! :)



254 перегляди0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page