top of page

ЯК ОТРИМАТИ БЕЗКОШТОВНІ ЛІКИ?

Оновлено: 30 квіт. 2020 р.

Багато пацієнтів досі не знають про можливість отримувати ліки безкоштовно. Але навіть серед обізнаних онкохворих більш ніж третина жодного разу не робили цього. Як дізнатися про наявність ліків у медичному закладі?



Лікарні


1. Відповідно до наказу МОЗ №509, лікарні мають щотижнево розміщувати інформацію про залишки ліків та медвиробів на власних сайтах або сайтах обласних департаментів охорони здоров’я, а також на інформаційних стендах. Отже, щоб дізнатися про наявність ліків, які ви можете отримати безкоштовно, потрібно знайти інформацію на інформаційному стенді або на сайті онкодиспансеру, де ви стоїте на обліку.

Також можна використовувати інтернет-ресурси "Є ліки" - www.eliky.in.ua 

та "Liky UA" www.liky.ua,на яких розміщується зведена інформація про всі ліки, медвироби і витратні матеріали, що закуплені за кошти державного та місцевого бюджетів, а також надані в рамках благодійної діяльності і гуманітарної допомоги.


На випадок відсутності інформації на вищезазначених ресурсах, або її неактуальності через давність розміщення, пацієнт може зробити запит про доступ до публічної інформації на ім`я головного лікаря щодо наявності певного медичного препарату.


2. Повідомте лікарю, що ви знаєте про наявність в медзакладі призначених вам ліків і хочете отримати їх безкоштовно.


3. Якщо лікар відмовляється безкоштовно надати вам ліки, які є в наявності, - напишіть скаргу на ім"я головного лікаря, а також в обласний департамент охорони здоров"я.


4. Не добилися справедливості - пишіть скаргу в Міністерство охорони здоров"я України.


Зразок скарги:

Сімейні лікарі


Також дуже мало пацієнтів знають, що мають право отримати ліки і при амбулаторному лікуванні. Наприклад, гормональну терапію при раку молочної залози (тамоксифен або інгібітори ароматази).


Алгоритм дій для отримання безкоштовних ліків:


1. Отримайте виписку в свого онколога, в якій має бути вказано про призначені вам ліки, які потрібно приймати амбулаторно.


2. З цією випискою зверніться до свого сімейного лікаря або терапевта.


3. Обов’язково повідомте лікаря, що ви маєте право на безкоштовні ліки, посилаючись на постанову Кабінету Міністрів України №1303 «Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань».


4. Крім того, запитайте в лікаря адресу аптеки, де ви можете отримати безкоштовні ліки.


5. При отриманні рецепту необхідно проконтролювати, щоб рецепт був оформлений особистим підписом лікаря та його печаткою, інакше він не матиме сили.


6. У разі відмови пишіть скаргу на керівника закладу, в якому вам відмовили у наданні рецепту на безкоштовне отримання, та керівнику місцевого управління охорони здоров"я.


7. Не добилися справедливості - зателефонуйте на гарячу лінію МОЗ 0-800-801-333 та пишіть скаргу в Міністерство охорони здоров"я України.


Вимагайте ліки, захищайте своє право на здоров"я та допомагайте долати корупцію!

4 215 переглядів1 коментар

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page