top of page

Як отримати безкоштовні ліки для амбулаторного лікування

При багатьох онкологічних захворюваннях у протоколи лікування входять препарати, лікування якими проводиться амбулаторно. Наприклад, гормональна терапія при раку молочної залози, та інші.

Багато пацієнтів не знають, що можуть отримати такі ліки безкоштовно.


На сьогодні діє постанова Кабінету Міністрів України від 17 серпня 1998 р. №1303 «Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань».



Ця постанова передбачає безоплатний або пільговий відпуск ліків за рецептами у разі амбулаторного лікування та визначає категорії населення, які мають право на такі пільги, та категорії захворювань, на які розповсюджуються такі пільги. До переліку таких захворювань входять і онкологічні захворювання.


Алгоритм дій для отримання безкоштовних ліків:


- Отримайте виписку в свого онколога, у якій має бути вказано про призначені Вам ліки, які потрібно приймати амбулаторно.

- З цією випискою зверніться до свого сімейного лікаря або терапевта.

- Обов’язково повідомте лікаря, що Ви маєте право на безкоштовні ліки, посилаючись на постанову Кабінету Міністрів України від 17 серпня 1998 року №1303 «Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань».

- Крім того, запитайте в лікаря адресу аптеки, де Ви можете отримати безкоштовні ліки.

При отриманні рецепту необхідно проконтролювати, щоб рецепт був оформлений особистим підписом лікаря та його печаткою, інакше він не має сили.

- У разі відмови пишіть скаргу на керівника закладу, у якому вам відмовили у наданні рецепту на безкоштовне отримання, та керівнику місцевого управління охорони здоров'я.



Зразок скарги можна скачати за посиланням - https://m.facebook.com/groups/247646882376950?view=permalink&id=523185774823058

1 986 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page