top of page

скажи "ні" тютюну!

Оновлено: 3 черв. 2022 р.


31 травня - Всесвітній день без тютюну (World No Tobacco Day).

Щороку від тютюну помирає понад 8 мільйонів людей, і ти теж можеш стати одним із них, якщо куриш.

Тож не дозволяй тютюну перехопити подих!

Скажи НІ тютюну і зроби кожен день БЕЗ тютюну!


Всесвітній день без тютюну був створений у 1987 році державами-членами Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) для підвищення обізнаності про шкоду, яку завдають тютюнові вироби людям, здоров’ю населення, громадам та навколишньому середовищу.

Як організація, що націлена на боротьбу з онкозахворюваннями, що включає також просвітницьку діяльність націлену на профілактику, сьогодні ми, не можемо залишатись осторонь. Разом з усім світом ми говоримо про значний негативний вплив на здоров’я і закликаємо всіх курців відмовитись від шкідливої звички. Сподіваємось ці важливі факти будуть вам корисні та допоможуть кинути палити або утримуватись від тютюнопаління.


Тютюн вбиває до половини своїх споживачів. За даними ВООЗ тютюн забирає життя понад 8 мільйонів людей щороку. Понад 7 мільйонів з цих смертей є наслідком прямого вживання тютюну, а близько 1,2 мільйона – внаслідок впливу пасивного диму на некурців.


Вживання тютюну є найбільшою причиною раку, яку можна запобігти, а відмова від тютюнопаління є однією з найкращих речей, які ми можемо зробити, щоб знизити ризик раку.


Тютюнопаління є основною причиною виникнення раку легень, що діагностується у близько 13 тис. українців щороку. Рак легень має репутацію «вбивці №1» серед онкозахворювань. За даними канцерреєстру України, 60% з нововиявлених пацієнтів не проживають 1 року після встановлення діагнозу.


Шкідливі хімічні речовини в цигарковому димі впливають на весь організм, а не тільки на легені. А вживання тютюну викликає щонайменше 15 різних типів раку. Серед них: рак ротової порожнини, рак носоглотки, рак гортаноглотки, рак підшлункової залози, рак печінки, рак сечового міхура, рак нирки, рак шлунку, рак стравоходу, рак яєчника, рак шийки матки, лейкемія, легеневий гістіоцитоз.


Немає безпечного рівня куріння – повна відмова від куріння – найкраще, що ви можете зробити для свого здоров’я. Відмова від тютюну в будь-якому віці може істотно змінити ситуацію, збільшивши тривалість життя та покращивши його якість.


Памятаємо, що хворобу краще попередити. Бережіть себе та планету!


17 переглядів0 коментарів
bottom of page